
Med rätt förutsättningar kan vi hörselskadade få en väl fungerande situation i arbetsliv, utbildning, kulturliv, föreningsliv med mera.
Ändå är det mycket vanligt att tillgängligheten brister och att hörselskadade hamnar utanför i olika sammanhang. En av HRFs viktigaste uppgifter är därför att väcka opinion för och ställa krav på olika åtgärder som gör att hörselskadade kan kommunicera och ta del av information så obehindrat som möjligt.
Lagstiftning mot bristande tillgänglighet
Varje dag utestängs hörselskadade från utbildningar, tv-program, sammanträden, teater, föreningsliv, restauranger, bio, politiska debatter med mera på grund av bristande tillgänglighet, till exempel dålig ljudmiljö, ingen teleslinga, ingen textning, ingen tolkning. En del löper också risk att missa livsviktiga larm.
HRF och andra funktionshinderorganisationer driver krav på att lagstiftningen ska skärpas så att vi får ett tillgängligt samhälle, utan diskriminering.
Bra ljudmiljö och god hörbarhet
Utan bra ljudmiljö och olika tekniska lösningar har vi hörselskadade svårt att vara delaktiga på jobbet, i skolan och i vårt sociala umgänge. HRF vill därför att ljudmiljökraven i lagstiftning och regelverk ska skärpas och att det ska bli enklare att få tillgång till hjälpmedel.
Textning av tv, webb med mera
Filmer och filmklipp förekommer i allt fler format och nya digitala kanaler. Bland annat har webben fått en allt större och viktigare roll, med sändningar även på papperstidningarnas webbplatser. Men få webbklipp textas, vilket HRF vill ändra på.
Mer tolkning av hög kvalitet
Det är viktigt att hörselskadade kan få tolkservice när vi behöver den. Men tolktillgången motsvarar inte alltid efterfrågan. Nu arbetar HRF med att skapa förutsättningar för fungerande tolktjänst och för att hörselskadade ska kunna få tolkning av hög kvalitet.
Ur HRFs intressepolitiska program: Tillgänglighet
HRF anser…
- att hörselskadades behov ska beaktas och tillgodoses i alla lokaler avsedda för samtal och annan kommunikation, information och koncentration, till exempel skolor, arbetsplatser, samlingslokaler, restauranger, lokaler för kulturverksamhet och lokaler för vård och omsorg.
- att ljudmiljön ska vara god, framför allt i lokaler för samvaro, kommunikation och koncentration.
- att det ska vara bra hörbarhet och tillgång till fungerande kommunikationssystem för hörselskadade i alla lokaler och sammanhang där sådant behov finns.
- att allt utbud på tv, webb, bio och i andra digitala medieformat ska vara textat om det förekommer tal och annan ljudbaserad information.
- att all ljudbaserad information även ska presenteras visuellt, till exempel genom textdisplayer på färdmedel, på terminaler och i butiker.
- att alla larm ska omfatta visuella signaler. På hotell och liknande ska även taktila larmsignaler finnas.
- att konferenser och andra större möten med många åhörare ska vara simultantextade.
- att samhället ska tillhandahålla skriv-, tecken som stöd- och teckenspråkstolkning av hög kvalitet för livets alla situationer, i en omfattning som tillgodoser efterfrågan.