-
”Dags för bättre och mer jämlik menièrevård”
Vården och stödet för personer Menières sjukdom har stora brister – och skillnaderna i landet är stora. Det visade ett menièreseminarium som HRF genomförde på lördagen.
– Vi behöver få jämlik menièrevård av hög kvalitet i hela landet, säger Susanna Ahlström, ledamot i HRFs förbundsstyrelse, som själv har Menières sjukdom. -
HRF-kritik mot DO: ”Godkänner diskriminering av hörselskadade”
Diskrimineringsombudsmannen (DO) godkänner diskriminering av hörselskadade. Det anser Hörselskadades Riksförbund (HRF), som nu stämmer en konferensanläggning utan teleslinga, som DO har valt att ”frikänna”.
– Vi har lagen och en halv miljon hörapparatanvändare på vår sida, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam. -
HRF stämmer konferensanläggning utan teleslinga
På tisdagen lämnade HRF in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. En konferensanläggning utan fungerande teleslinga anklagas för att ha brutit mot Diskrimineringslagens förbud mot bristande tillgänglighet.
– Jag känner mig övertygad om att vi kommer att vinna det här målet, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam till Ekot. -
Hård kritik mot texttelefoni.se
Nyligen lanserades nya texttelefoni.se och det tog inte lång stund innan kritiken mot tjänsten kom. Användarna tycker att tjänsten är svår att använda, att tjänsten flera gånger kraschar och att de fastnat i kön eller att kötiden är lång.
-
Viktig framgång i CI-frågan för HRF Västra Götaland
På tisdagen beslutade regionfullmäktige i Västra Götaland att förbättra tillgången till cochleaimplantat. Detta efter en motion av Michael Melby (S), som även är sekreterare i HRF Mellerud.
Nu ska det utredas hur väntetiderna för att få CI kan kortas samt hur fler vuxna ska kunna få två implantat, vid behov. -
Lika Unika: ”Valrörelsen ska vara tillgänglig för alla”
DEBATT: Partierna måste göra en uppryckning och satsa på en tillgänglig valrörelse, skriver HRFs förbundsordförande tillsammans med Lika Unikas medlemsförbund i en debattartikel på Altinget.se. De föreslår tre reformer, bland annat en valrörelse som hörs bättre.
-
Oscar till film om döv flickas resa till delaktighet
I måndags vann döva Maisie Sly, 6 år, en Oscar, tillsammans med filmskaparna bakom kortfilmen ”The Silent Child”. Filmen handlar om ett dövt barns resa från isolering till kommunikation och delaktighet. Och tacktalet på Oscarsgalan hölls på teckenspråk, för första gången på 20 år.
-
WHO: ”Satsa mer på hörselvård för världens hörselskadade”
De flesta av världens 466 miljoner hörselskadade får ingen hörselvård – och det får stora, globala konsekvenser, uppger världshälsoorganisationen WHO, i dag, på World Hearing Day den 3 mars.
Nu uppmanar WHO alla länder att sluta blunda för hörselskadades behov, och satsa betydligt mer på hörselrehabilitering, hjälpmedel, tillgänglighet och tolkservice. -
Decibelgränser måste bort, anser HRF och professionen
En tredjedel av landets landsting/regioner har decibelgränser för utprovning av hörapparater. Men gränserna saknar vetenskaplig grund, konstaterar både professionen och HRF sedan länge.
– Decibelgränser är inte förenligt med seriös hörselvård. Det är den enskildes helhetsbehov som ska styra, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, -
”Ge valfrihet åt patienten – inte hörapparatindustrin”
DEBATT: ”Hörselföretagarna talar vackert om hörselskadades rätt att välja. Men honnörsorden skorrar falskt för oss i Hörselskadades Riksförbund (HRF) som möter den krassa verkligheten inom ”Fritt val”-systemen i Stockholms län och Skåne”. Det skriver HRF i Dagens Medicin i dag. ”Det är hörselskadades behov som ska stå centrum för hörselvården – inte hörapparatindustrins försäljningsintressen”.
Nyheter
Här hittar du de senaste nyheterna från HRF
Utökad filtrering