Ett 10-tal personer jublar med händerna i vädret.
HRF Borlänge jublar över utmärkelsen "Årets HRFs-inspiratörer 2023". Foto: Henrik Hansson

Årets HRF-inspiratörer

Varje år utses en förening eller distrikt som har bidragit till att öka medlemsengagemanget och medlemsnyttan inom Hörselskadades Riksförbund till Årets HRF-inspiratörer.

Titeln ”Årets HRF-inspiratörer” går till en förening eller ett distrikt som har bidragit till att öka medlemsengagemanget och medlemsnyttan inom HRF. Initiativet ska ha påbörjats eller ha fått en nystart under de senaste tre åren.

Vinnande förening eller distrikt får 10 000 kronor till sitt arbete.
Jury för ”Årets HRF-inspiratörer” är HRFs förbundsstyrelse.

Nominera årets HRF-inspiratörer

Vilken förening eller vilket distrikt borde ta hem utmärkelsen år 2023? Tycker du att din förening är värd utmärkelsen ”Årets HRF-inspiratör”? Bidrar med din nominering!

Alla föreningar, distrikt och medlemmar är välkomna att skicka in förslag på pristagare till sarah.guhne@hrf.se, senast den 31 mars 2023.


Tidigare pristagare

2023: HRF Borlänge
Förbundsstyrelsens motivering lyder:
HRF Borlänge är en strålande fyrbåk av upplysning och engagemang.

Med kreativ målmedvetenhet och många skratt har föreningen lyckats samla, stärka och synliggöra hörselskadade, genom studiecirklar om hörselkunskap, caféträffar med erfarenhetsutbyte och mycket annat.

Det är en förening som syns och hörs – från Facebook-sidor till IKEA, från lokalpress till kommunstyrelse.

I denna växande, hörselsmarta gemenskap blir hörselskadade vänner med såväl sina hörapparater som varandra. Det inspirerar – och ger genklang i hela HRF-Sverige.

Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”

2022: HRF Luleå
Förbundsstyrelsens motivering lyder:
HRF Luleå visar vägen till ett HRF för alla. Ett HRF där hörselskadade i alla åldrar kan känna sig välkomna och uppskattade. Genom att odla gemenskap över generationsgränserna lyckas föreningen få alla blommor att blomma, såväl unga som årsrika. Här kan studerande, yrkesverksamma och pensionärer hämta hörselsmart näring och växa sig starka. Tillsammans.

HRF Luleå har planterat ung energi i sin trädgård av kunskap och livserfarenhet, och nu spirar idéer, kreativ nyfikenhet och genuin medlemsglädje. Här är ”Tillsammans växer vi” inte bara ord – det är verklighet.

Föryngrat HRF Luleå blev Årets HRF-inspiratörer

2021: HRF Enköping
Förbundsstyrelsens motivering lyder:
”HRF Enköping visar att det är möjligt att ”ställa om i stället för att ställa in” i pandemitider, då föreningslivet är satt på prov.
Med stort engagemang, nyfiken kreativitet och mod att testa nya former har föreningen i en tid av fysisk distansering erbjudit något för alla – från hörselsmarta utomhusträffar med aktiviteter på behörigt avstånd till både digitala samtalsträffar med olika teman och chattar som gett medlemmar möjlighet att hålla kontakt med varandra. HRF Enköping inspirerar genom sitt sätt att skapa gemenskap och medlemsglädje, även under ett annorlunda föreningsår.”

HRF Enköping är Årets HRF-inspiratörer 2021!

2020: HRF Lund
Förbundsstyrelsens motivering lyder:
”HRF Lund är en öppen famn som säger ”Välkommen!” till alla och envar, oavsett ålder och intresse. En förening med djup i engagemanget och imponerande bredd i programmet, där hörselsmart kunskap förenas med sprudlande kreativitet. En stark och synlig gemenskap med allt från chokladprovning, vandringar och bokcirklar till TSS-kurser, över 200 slingkollar och tillgängliga teater-, musik- och kabaréföreställningar.
HRF Lund söker, finner och tar tillvara medlemsglädje och medlemskraft. Det är inspirerande!”

Årets HRF-inspiratörer är HRF-föreningen i Lund!

2019: HRF Mellerud
Förbundsstyrelsens motivering lyder:
”HRF Mellerud är en förening som med värme och entusiasm förverkligar HRFs devis, ’Stark, synlig, hörselsmart’. Genom att odla en levande, tillgänglig gemenskap, med hörselhjälpare, hörseltester och hörselsmart kunskap, skördar föreningen medlemsglädje och aktivt engagemang för intressepolitiskt påverkansarbete om allt från slingor och ljudmiljö till hörselinstruktörer. HRF Mellerud visar hur vi hörselskadade tillsammans kan växa och få en stark röst i det lokala samhället. Det är inspirerande!”

Årets HRF-inspiratörer 2019 finns i Mellerud!