Olika sätt att texta

Det finns olika sätt att texta, enkelt och smidigt. Här är några tips om olika metoder att välja bland, beroende på tillfälle:

  • Autotexta en inspelad video: Det är busenkelt att skapa undertexter till en inspelad video med hjälp av det webbaserade AI-verktyget ”Texta mig!”. Det kostar ingenting och går på några minuter om det är en kortare video. Du hittar en enkel tutorial och manual här: Så textar du din video med autotextning.
  • Videomöte med autotextning: I Zoom, Teams och några andra videomötesplattformar ingår funktionen autotextning. Det är bara att aktivera och välja det språk som talas, så skapas textremsor där det även anges vilken person i mötet som talar.
    Ett event, debatt, föredrag eller liknande som sänds via Zoom kan dessutom delas via Facebook och YouTube, som en livetextad direktsändning (se ”Livetextning” nedan).
  • Fysiskt möte med autotextning: Powerpoint har inbyggd autotextning. Det är bara att aktivera och ställa in språk, sedan visas texten som textremsor – över, under eller i powerpointpresentationen.
  • Skrivtolkning: Texten kan visas som textremsor i ett digitalt möte, eller visas i en separat ruta. På ett fysiskt möte kan texten visas på en bildskärm eller kan laddas ner i användarens mobil via QR-kod.
    Hörselskadade kan beställa skrivtolkning utan kostnad. Även arrangörer med flera kan anlita skrivtolkningsföretag, med då på egen bekostnad.
  • Livetextning: Om ni vill sända direkt från ett arrangemang (streama) kan ni använda flera metoder: autotextning eller skrivtolkning är det enklaste. Autotextning live kan till exempel skapas genom livesända via Zoom (se ovan).
  • Anlita professionella undertextare. Anlita ­professionella textföretag för att säkerställa hög ­kvalitet. Det är också tidseffektivt, särskilt när det handlar om lite längre filmer.