Webbinarier om autotextning
Under 2025 bjuder ”Alla kan texta” på matnyttiga webbinarier med film- och videokreatören Mattias Skoog. Här får du inspiration, goda råd och svar på dina frågor om textning.
Nedan kan du anmäla dig till kommande webbinarier eller titta på tidigare webbinarier, med spännande gäster!
Våra webbinarier 2025
10 eller 17 januari, kl. 9.00:
Så enkelt autotextar du videos och live
Hur kan du autotexta ett liveevent, ett möte eller en redan inspelad video – enkelt och kostnadsfritt?
Nu kör vi favorit i repris! Två fredagar, den 10 och 17 januari, bjuder Alla kan texta på ett webbinarium med filmkreatören Mattias Skoog, där du får tips om de bästa metoderna och verktygen för autotextning.
Det här passar både dig som aldrig har provat autotextning och dig som vill ha en liten repetition eller fråga om råd.
När:
fredag 10 januari kl 09.00-10.00 eller
fredag 17 januari kl 09.00-10.00
Var: Zoom-länk skickas ut till anmälda deltagare någon dag innan webbinariet.
Webbinarier om textning 2024
Alla kan texta-webbinarier 2024 i kronologisk ordning:
Fredag 26 januari: Så skapar du bättre och tillgängligare videoproduktioner
I detta webbinarium kikar vi närmare på hur du kan göra dina videoproduktioner bättre och mer tillgängliga, från idé till färdig och publicerad film. Undertextning blir både lättare och roligare att arbeta med när ni har tänkt till från början och säkerställer hög kvalitet på innehåll, ljud, bild och grafik. Mattias Skoog delar med sig av sina bästa tips från drygt 20 år av film- och videoproduktion.
Fredag 9 februari: Textning – en viktig och enkel väg till framgång
I detta webbinarium får vi en djupare förståelse för den stora nytta som undertextning gör – för alla. Du får veta hur textning av möten och videos hjälper er nå ut bättre, till 1,5 miljoner människor med hörselnedsättning och många andra grupper. Och varför autotextning gör det enklare och roligare att leva upp till lagens krav på textning.
Mattias Skoog samtalar med Alf Lindberg, tillgänglighetsexpert med uppdrag för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Driver också textningsfrågor på EU-nivå, som styrelseledamot i European Federation of Hard of Hearing People (EFHOH).
Fredag 8 mars: Så lyckas du med undertextning i din organisation
Fredag 22 mars: Så höjer du kvaliteten i din undertextning
Automatisk undertextning tar dig en bra bit på vägen. Men i en del sammanhang är det särskilt viktigt att efterbearbeta textningen, så att den blir bättre. I detta webbinarium lär vi oss mer om hur vi säkerställer undertexternas läsbarhet och begriplighet samt när manuell redigering kan behövas.
Vi får praktiska tips från Maria Westin, Svensk Medietext, och skrivtolken Evelina Alenäs, om hur vi kan göra det själva. Men också råd om när och hur ni bör ta professionell hjälp med undertextning eller skrivtolkning.
Dessutom: Frågestund med Mattias Skoog, film- och videoproducent. Välkommen att ta upp vad du funderar på när det gäller textning!
Fredag 26 april: Autotexta live – så textar vi när det händer!
Inom kort börjar SVT autotexta en del av sina direktsändningar. Anna Zettersten, avdelningschef på SVTs Språk & Tillgänglighet berättar om en spännande utvecklingsresa.
Sänder ni också direkt ibland? Kanske från kommunfullmäktige, konferenser, utbildningar eller något annat? Film- och videoproducenten Mattias Skoog tipsar om hur vi kan ordna textning när vi livestreamar på webben och i sociala medier.
Torsdag 16 maj:
Så kan autotextning ge er mer genomslag under Almedalsveckan
Ska ni ha arrangemang under Almedalsveckan? Kanske ett seminarium, en debatt, en livesändning eller något annat? Då finns det ett enkelt sätt att öka ert genomslag och nå betydligt fler: Textning – med hjälp av AI.
I det här webbinariet tipsar vi om olika sätt att autotexta ert event i Almedalen – både på plats och i digitala kanaler.
Det är snabbt, tillgängligt och relativt kostnadsfritt. Och så syns och hörs ni bättre, både i Almedalen och i resten av landet.
5 och 9 december:
Så enkelt autotextar du videos och live
Hur kan du autotexta ett liveevent, ett möte eller en redan inspelad video – enkelt och kostnadsfritt? Alla kan texta bjuder på en introduktion till de bästa metoderna och verktygen för autotextning, med film- och videokreatören Mattias Skoog.
OBS: Detta webbinarium är inte tillgängligt som video i efterhand, men ytterligare webbinarier med samma ämne erbjuds den 10 och17 januari – se längst upp på denna sida.
Frågor?
Välkommen att kontakta Alla kan texta-projektet samt Mattias Skoog på e-post: allakantexta@hrf.se