TIPS för en hörselsmart valrörelse
Hörselsmart är inte bara smart. Det kan vara enkelt också! Här är en checklista med våra viktigaste tips:
1. Texta allt – och nå fler!
Text är en självklarhet om du vill nå många. Vi är 1,5 miljoner hörselskadade som behöver textning. Men text gör också att du får fler tittare som hör bra.
Visste du att nio av tio ser videos i mobilen med ljudet av? Många tittar på bussen, på fiket och i andra situationer med mycket omgivningsljud eller där de inte kan ha ljudet på. Du når också fler med annat förstaspråk. Inte minst: Textning ökar sökbarheten på webben och i sociala medier. Fler hittar din video, helt enkelt.
Tänk därför på att alla videos ni lägger upp på webben, delar i sociala medier eller visar på möten ska ha text!
Tre sätt att texta:
- Skapa undertexter själv – gratis! Det är busenkelt att autotexta korta videos med hjälp av ett webbverktyg. Så textar du din video med autotextning (manual).
- Anlita professionella textare. Anlita gärna en professionell textare för att säkerställa bra kvalitet. Det är också tidseffektivt, särskilt när det handlar om lite längre filmer.
- Livetextning: Om ni streamar live (direktsänder) kan ni använda tre metoder: skrivtolkning, direkttextning eller autotextning.
2. Teleslinga – som fungerar
Över en halv miljon svenskar har hörapparater – och de hör bättre om det finns teleslinga (hörslinga). Se därför till att det finns teleslinga på valmöten, inte bara inomhus, utan också vid valtal och torgmöten utomhus.
En teleslinga gör att ljudet från mikrofonen överförs trådlöst till hörapparater som har satts i t-läge. Lägg därför möten i lokaler med teleslinga eller hyr in en tillfällig teleslinga. OBS: Kontrollera alltid i förväg att teleslingan fungerar som den ska, utan störningar.
3. Bra högtalare – och jämnt ljud
Bra ljud är inte samma sak som högt ljud. Om ljudet ska nå långt, till exempel i en större lokal, behövs det fler högtalare, inte två högtalare på högsta volym. Ni vill engagera era lyssnare, inte ge dem tinnitus för livet.
4. God hörbarhet
Alla som vill höras och nå ut behöver bra ljudkvalitet, såväl på möten som i videos, livesändningar, poddar och annat. Välj därför lokaler utan störande ekon och omgivningsbuller. Skippa också bakgrundsmusik samtidigt som någon talar, annars tappar ni var femte lyssnare direkt.
Om ni ska boka lokal, välj en lokal med hörselsmart utformning.
5. Se till att alla talar i mikrofon
Det är viktigt att allt som sägs, både av medverkande och åhörare, sägs i mikrofon – så att det hörs i högtalarna och på teleslingan.
6. Skrivtolkning– bra för alla
Boka skrivtolkning till större offentliga arrangemang. Det är ett slags livetextning, som underlättar för hörselskadade och uppskattas av de flesta! Forskning visar att vi engagerar oss mer i det som sägs om vi samtidigt kan läsa det vi hör. Ett skrivtolkat valtal kan alltså få bättre genomslag!
7. Boka teckenspråkstolkning
Ungefär 10 000 i Sverige har teckenspråk som modersmål. För webbsändningar och större möten är det därför bra att boka teckenspråkstolkning – det visar att teckenspråkiga är välkomna!
OBS: Teckenspråkstolkning kan inte ersätta textning eller skrivtolkning. Ungefär 1,5 miljoner hörselskadade kan inte teckenspråk.
8. Sätt ljus på valtalet
De flesta av oss, oavsett hörsel, har lättare att höra om vi ser ansiktet på den som talar. I stort sett alla tar till sig det som sägs bättre om de kan se ansiktsuttryck och många avläser läppar som stöd, mer eller mindre omedvetet.
Ett bra tips är därför att se till att det är god och jämn belysning, och att den som ska tala får ljuset framifrån.
9. Textning i videomöten
Om ni ska ha ett öppet möte på en videoplattform, erbjud gärna text, så blir det lättare för alla att hänga med i vad som sägs.
I vissa videoplattformar går det att få autotextning på svenska, till exempel i Teams. Den som vill ha text kan bara slå på funktionen – hur enkelt som helst och ganska bra kvalitet.
Ni kan också erbjuda skrivtolkning av mötet. Då kan textningen visas som textremsor eller i ett separat fönster.
10. Informera!
Har ni fixat ett hörselsmart valmöte, med teleslinga och skrivtolkning? Berätta det i annonser, på webben och till media. Missa inte chansen att marknadsföra ert arrangemang på ett positivt sätt och samtidigt informera hörselskadade väljare.
Fråga HRFs Hörsellinjen!
Hittar du inte vad du söker i checklistan ovan? Välkommen att kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen. Ring 0770-888 000 (vardagar kl. 9–12) eller skicka ett meddelande på horsellinjen.se/mejla.
På HRFs hörsellinjen.se hittar du också massor av artiklar med fakta och praktiska råd om tillgänglighet.
Läs också:
HRFs valblad (pdf), med de viktigaste tipsen i checklistan ovan.