Vad du kan göra för ett hörselsmart EU-val

Är partierna dåliga på att texta sina videos inför EU-valet? Saknas det teleslinga på valmötet?
Var med och påverka för en hörselsmart, mer demokratisk valrörelse. Här är några enkla tips på vad du kan göra:

Alla kan göra något!

Det behöver inte vara svårt eller tidskrävande att påverka för en hörselsmart valrörelse. Här är några tips på vad du kan göra:

  1. Sprid HRFs upprop och tips för en hörselsmart valrörelse. Tipsa partier, politiker, arrangörer och andra nyckelpersoner om HRFs valwebb, med uppmaningen att satsa på en hörselsmart valrörelse. Här finns också vår checklista med tips för en hörselsmart valrörelse, med råd om teleslingor, textning, skrivtolkning och mycket annat. Skicka ett mejl, dela länken i sociala medier eller träffa och prata med dem.
  2. Kolla om det finns textning. Hur är det med partiernas textning i din del av landet? Om du ser EU-valsinlägg i sociala medier eller på webben utan textning, påtala gärna det i kommentarsfältet, eller skicka ett kort mejl och uppmana dem att texta. Numera är det nämligen enkelt, med hjälp av autotextning, så det finns inga ursäkter! Du kan gärna hänvisa till allakantexta.se – där finns praktiska tips om olika sätt att texta. OBS: Uttryck dig vänligt, men tydligt, när du kritiserar! Och om någon textar allt – visa gärna uppskattning. Vi vill ju gärna uppmuntra!
  3. Kolla teleslingor och ljudmiljö på valmöten. Hur tillgängliga är valmöten och debatter där du bor? Slingkolla gärna valrörelsen och den lokala demokratin. Om det finns brister, ge gärna konstruktiv information om vad som behövs och varför. Om tillgängligheten är god, ge beröm!
  4. Tipsa, kritisera och ge beröm i sociala medier. Gör din röst hörd genom att kommentera partiernas och politikernas inlägg på Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, TikTok och andra sociala kanaler. Använd gärna hashtaggen #hörselsmartval.
  5. Tipsa lokala medier. Är det bra? Är det dåligt? Oavsett hur det ligger till med tillgängligheten i valrörelsen så har det nyhetsvärde. Om partierna till exempel stänger ute hörselskadade genom att inte texta, ja, då är det värt att tipsa media om.
  6. Skriv insändare. Skicka in en insändare om vikten av en hörselsmart valrörelse eller för att kritisera eller berömma partier, politiker och andra.
  7. Sätt på dig en knapp eller t-shirt. I HRFs webbshop finns bland annat kampanjknappen ”Svensk politik hörs för dåligt!” (artikelnr. 09-076) och knapparna ”Ett hörselsmart samhälle nu!” (artikelnr. 2946). Där hittar du också t-shirten: ”Tillsammans för ett hörselsmart samhälle” (artikelnr. 2953 – unisex, 2954 – dam).