Tips för en hörselsmart valrörelse

Hur kan valrörelsen bli hörselsmart och tillgänglig för hörselskadade? Här är en checklista med HRFs viktigaste tips:

Knapp med texten "Svensk politik hörs för dåligt"

1. Texta allt – och nå fler!

Textning är i dag ett måste för att nå många. Och numera är det enkelt att fixa, med hjälp av AI.

För 1,5 miljoner hörselskadade är textning en nödvändighet. Men texten gör att ni även når fler som hör bra. Nio av tio som tittar på videos i mobilen har ljudet av; många tittar på bussen, på jobbet och i andra situationer där de har svårt att lyssna. Ni når dessutom fler med annat förstaspråk.

Textning ökar också sökbarheten på webben. Fler hittar er video, helt enkelt. Se därför till att ha text på alla videos ni lägger ut, både på webben och i sociala medier!

Så autotextar ni:

I dag kan ni texta det mesta, enkelt och kostnadsfritt, med hjälp av AI-verktyg. Ni kan autotexta förinspelade videos på några minuter. Ni kan livetexta möten i bland annat Powerpoint och Zoom, samt dela det på Facebook och Youtube.

allakantexta.se hittar du tips om verktyg för autotextning, med tutorials och manualer, praktiska expertråd och mycket annat.

2. Teleslinga – som fungerar

Över en halv miljon svenskar har hörapparater – och de hör bättre om det finns teleslinga (hörslinga). Se därför till att det finns teleslinga på valmöten, inte bara inomhus, utan också vid valtal och torgmöten utomhus.

En teleslinga gör att ljudet från mikrofonen överförs trådlöst till hörapparater som har satts i t-läge. Lägg därför möten i lokaler med teleslinga eller hyr in en tillfällig teleslinga. OBS: Kontrollera alltid i förväg att teleslingan fungerar som den ska, utan störningar.

3. Bra högtalare – och jämnt ljud

Bra ljud är inte samma sak som högt ljud. Om ljudet ska nå långt, till exempel i en större lokal, behövs det fler högtalare, inte två högtalare på högsta volym. Ni vill engagera era lyssnare, inte ge dem ­tinnitus för livet.

4. God hörbarhet

Alla som vill höras och nå ut behöver bra ljudkvalitet, såväl på möten som i videos, livesändningar, poddar och annat. Välj därför lokaler utan störande ekon och omgivningsbuller. Skippa också bakgrunds­musik samtidigt som någon talar, annars tappar ni var femte lyssnare direkt.

Om ni ska boka lokal, välj en lokal med hörselsmart utformning.

5. Se till att alla talar i mikrofon

Det är viktigt att allt som sägs, både av medverkande och åhörare, sägs i mikrofon – så att det hörs i högtalarna och på teleslingan.

6Skrivtolkning – bra för alla

Boka skrivtolkning  till valmöten och andra arrangemang. Skrivtolkar skriver allt som sägs, så snart det sagts, till exempel i ett möte. Det fungerar därmed som ett slags livetextning. Det här är nödvändigt för hörselskadade, men uppskattas av de flesta!

Forskning visar att vi engagerar oss mer i det som sägs om vi samtidigt kan läsa det vi hör. Ett skrivtolkat valtal kan alltså få bättre genomslag!

7. Boka teckenspråkstolkning

Ungefär 10 000 i Sverige har teckenspråk som modersmål. För webbsändningar och större möten är det därför bra att boka teckenspråkstolkning  – det visar att teckenspråkiga är välkomna!

OBS: Teckenspråkstolkning kan inte ersätta textning eller skrivtolkning. Ungefär 1,5 miljoner hörselskadade kan inte teckenspråk.

8. Sätt ljus på valtalet

De flesta av oss, oavsett hörsel, har lättare att höra om vi ser ansiktet på den som talar. I stort sett alla tar till sig det som sägs bättre om de kan se ansiktsuttryck och många avläser läppar som stöd, mer eller mindre omedvetet.
Ett bra tips är därför att se till att det är god och jämn belysning, och att den som ska tala får ljuset framifrån.

9. Textning i videomöten

Om ni ska ha ett öppet möte på en videoplattform, erbjud gärna text, så blir det lättare för alla att hänga med i vad som sägs.

I vissa videoplattformar går det att få autotextning på svenska, till exempel i Teams. Den som vill ha text kan bara slå på funktionen – hur enkelt som helst och ganska bra kvalitet.

Ni kan också erbjuda skrivtolkning  av mötet. Då kan textningen visas som textremsor eller i ett separat fönster.

10. Informera!

Har ni fixat ett hörselsmart valmöte, med teleslinga och skrivtolkning? Berätta det i annonser, på webben och till media. Missa inte chansen att marknadsföra ert arrangemang på ett positivt sätt och samtidigt informera hörselskadade väljare.

Fråga HRFs Hörsellinjen!

Hittar du inte vad du söker i checklistan ovan? Välkommen att kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen. Ring 0770-888 000 (vardagar kl. 9–12) eller skicka ett meddelande på horsellinjen.se/mejla.

I vår kunskapsbank Allt om hörsel hittar du massor av artiklar med fakta och praktiska råd om tillgänglighet.