Bra att veta från SOS Alarm

Här finns tips från SOS Alarm som kan vara bra att känna till. Mer information hittar du på www.sosalarm.se

Viktigt Meddelande till Allmänheten

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är en varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Varningen sker med en varningssignal, minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. Det anges då också på SVT:s text-tv sida 100.
Det går inte att få dessa meddelanden till mobiltelefonen, men man kan få meddelandet med mail om man är prenumerant på tjänsten som finns på SOS alarms hemsida www.sosalarm.se

Larma 112 med SMS

Tjänsten är endast öppen för dig som är hörsel- och talskadad och kräver att du som är behörig registrerar dig via SOS Alarms hemsida.
Efter att du registrerat dig kan du i en nödsituation sända ett sms till nummer 112 med så mycket information om händelsen som möjligt. Berätta kort vad som har inträffat och var det är. SOS-operatören ställer sedan fler frågor för att kunna sända rätt hjälp till rätt plats.

112-appen

SOS Alarm har en app som är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play. När du ringer 112 via appen skickar telefonen automatiskt din position till SOS Alarm vilket gör det lättare för hjälpen att snabbt komma fram till rätt plats. Med hjälp av 112-appen kan du även:

  • få information om olyckor som sker närheten
  • ta emot VMA (viktigt meddelande till allmänheten) och annan liknande krisinformation
  • få mer kunskap om trygghet och säkerhet genom kristips, instruktionsfilmer med mera
  • lära dig om andra viktiga telefonnummer, exempelvis till Polisen och 1177 Vårdguiden

In Case of Emergency

Genom att ha en så kallad ICE-kontakt i sin telefon kan en anhörig snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk. ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergency. Genom att lägga in ICE och ett nummer till en nära anhörig i din telefon kan till exempel ambulanspersonal snabbt få kontakt med dina anhöriga om du råkar ut för en olycka.
Idag finns det flera typer av telefoner och så kallade smartphones är ofta av säkerhetsskäl kodlåsskyddade. Om du har en telefon av äldre modell kan du lägga in en ICE-kontakt i adressboken.
Glöm inte att berätta för den du lagt in som ”ICE” så att personen vet om det.