Tips: Så blir du mer hörselsmart

Du kan göra mycket för att förbättra din egen och andras kommunikation. Både små, enkla saker i vardagen och stora, livsviktiga steg framåt.

Sju tips till dig som inte hör så bra

  • Testa din hörsel. Du kan göra en enkel snabbkoll med HRFs Hörseltestaren eller vänd dig direkt till hörselvården för en hörselundersökning.
  • Skaffa hörapparater. Om du vet att du behöver hörapparater, dröj inte. Ta steget och vänd dig till hörselvården för att prova ut hörapparater.
  • Skaffa andra hörhjälpmedel. Hörapparater räcker inte alltid till. När du kopplar hörapparaterna till teleslinga, streamer och andra kommunikationslösningar hör du oftast betydligt bättre.
  • Fråga om hörselimplantat. Om din hörsel blivit sämre och hörapparater och andra hörhjälpmedel inte räcker till, fråga din audionom om hörselimplantat kan vara något för dig.
  • Utveckla dina hörselstrategier. Sätt dig på rätt ställe, plocka fram textning på tv:n, skriv ett sms istället för att ringa, lär dig lite teckenspråk eller Tecken Som Stöd (TSS) eller gå med i en HRF-förening och få tips från andra med hörselnedsättning.
    Det finns många sätt att underlätta din kommunikation. Kolla gärna på HRFs tips för samtal med nedsatt hörsel.
  • Testa tolkning. Har du svårt att höra på möten, trots hörapparater och teleslinga? Prova gärna skrivtolkning, om du inte har gjort det. Eller teckenspråkstolkning eller TSS-tolkning, om det passar dig bättre.
  • Fråga HRFs Hörsellinjen. För kostnadsfri, personlig vägledning från HRFs hörselrådgivare, mejla din fråga eller ring 0771-888 000, vardagar kl. 9-12. Du hittar också massor av information och nyttiga länkar i HRFs hörselguide på hörsellinjen.se.

11 tips för samtal där en eller flera har en hörselnedsättning

Samtalssmarta vanor gör stor skillnad i samtal där en eller flera i samtalet har nedsatt hörsel.

1. Öppen och frågvis. Om du har nedsatt hörsel, tala om det för andra! Var öppen med dina behov när det gäller placering, hjälpmedel med mera. Om du pratar med någon med hörselnedsättning – fråga hur du kan underlätta samtalet. Tänk på att alla parter i ett samtal har ansvar för att det fungerar.

2. Ansikte mot ansikte. Tala inte förrän du befinner dig i samma rum som den du vill tala med och har den personens uppmärksamhet. Håll inte handen framför munnen när du talar, det blir det svårt att avläsa.

3. Tala tydligt, i normal samtalston. Lagom är bäst när du talar med någon som hör dåligt. Så artikulera, rör på läpparna och tala inte för fort – men överdriv inte. Mumla inte, men skrik inte heller. Och om du har en hörselnedsättning, föregå gärna med gott exempel! Genom att själv tala lugnt och tydligt lär du andra tala på ett mer hörselsmart sätt.

4. Säg det med andra ord. Om någon inte hör, upprepa inte samma sak igen och igen – formulera det på ett annat sätt, med andra ord.

5. Vad pratar vi om? Ämnesbyten mitt i samtal kan vara svåra att följa. Det kan också vara svårt att komma in i ett pågående samtal när man inte riktigt hör. Så räck fram den röda tråden – beskriv ämnet med några ord: ”Jo, vi pratar om…”

6. Sätt ljus på samtalet. God belysning gör det lättare att avläsa. En bra tumregel är därför att den som hör bra alltid ska sitta med ansiktet vänt mot fönstret, med ljuset i ansiktet – då blir det lättare att avläsa.

7. Våga ta plats! Placera dig på den plats där det är enklast för dig att uppfatta vad som sägs. Om den är upptagen, be att få byta plats och förklara varför.

8. Skruva ner, stäng av, stäng igen. Dämpa eller ta bort störande ljud, genom att skruva ner bakgrundsmusik och stänga fönster eller dörrar.

9. Välj en samtalsvänlig mötesplats. Ett stökigt, skramligt café eller en hotellounge med ljuddämpande heltäckningsmattor? Låt inte slumpen avgöra – välj mötesplats med omsorg.

10. Säg det med text. E-post, sms, chat med mera – i dag finns det en mängd olika textmöjligheter. Det kan vara en praktisk lösning även när ljudmiljön är dålig. Och om ljudmiljön är lugn, prova gärna mobilens röst-till-text-funktion.

11. Videosamtal istället för telefon. Videosamtal gör det möjligt att avläsa, som stöd för tal. Det finns i dag en mängd olika appar och plattformar – och i en del av dem går det även att autotextning och/eller skrivtolkning på distans.