Vad sa-loppet

Vad heter Sveriges största motionslopp för hörselskadade? 

Vad sa-loppet!  

Nu blir vitsen verklighet. Den 10-31 maj lanserar Hörselskadades Riksförbund (HRF) ”Vad sa-loppet” – ett roligt lopp på fullt allvar, till förmån för Sveriges hörselskadade.

Över 1,5 miljoner människor i Sverige har en hörselskada. En av fem vuxna.

De flesta av oss möter okunskap och hinder i sin vardag. Det är brist på hjälpmedel, textning, teleslingor och tolkning, långa köer i hörselvården, höga avgifter, diskriminering i skola och arbetsliv och mycket annat.

Därför ska du vara med i Vad sa-loppet – HRFs nya insamlingskampanj. Med hjälp av motion, allvar och lite humor samlar vi in pengar till HRFs arbete för hörselskadade.

En motionsfest som river hinder

Vad sa-loppet är inget vanligt motionslopp. Det handlar inte om att vara först eller snabbast, utan om att delta – på egen hand eller i ett lag, tillsammans med andra. Var, hur och när det passar dig. Läs mer om det längre ner!

Genom att delta stödjer du HRF med en gåva, samtidigt som du bidrar till att slå hål på fördomar, synliggöra hörselskadade, riva hinder och sprida hörselsmart kunskap. Tillsammans förändrar vi livet för miljontals människor i hela landet.

Den 3 mars, på Världshörseldagen, presenterades ”Vad sa-loppet” i TV4s Nyhetsmorgon när HRFs Sussie Ahlström och Maud Holmberg gästade programmet för att prata om hur komiska missförstånd och dråpliga situationer är en del av vardagen som hörselskadad. Och hur viktigt det är att kunna ta utmaningarna med lite humor och ett förlösande skratt.

Vad sa-loppet – så går det till!

Alla kan vara med i Vad sa-loppet, såväl topptränade maratonlöpare som mormor med rollator. Så här enkelt är det:

  • NÄR? Vad sa-loppet pågår 10-31 maj. Under dessa tre veckor kan du delta vilken dag och vilken tid du vill.
  • VAD? Promenera, spring, rulla, dansa eller ta dig framåt på annat sätt. Även sträcka och plats är valfritt. Det kan lika gärna vara 90 meter i parken som 9 mil på cykel. Långt eller kort, fort eller långsamt – välj det som passar dig!
  • VEM? Du kan delta helt på egen hand eller bilda lag tillsammans med andra. Det kan vara arbetskamraterna, fotbollslaget, grannarna, tjocka släkten eller hela företaget? Ju fler, desto bättre!
  • HUR ANMÄLER DU DIG? Från den 10 maj kan du registrera dig som deltagare i ett formulär på vadsaloppet.se. Du swishar då valfri startavgift som en gåva till HRF. OBS: Redan nu kan du föranmäla att du är intresserad i ett formulär längre ner på denna sida.
Varje deltagare gör skillnad

Varje startavgift i Vad sa-loppet är en gåva som går till HRFs arbete. Med andra ord: Ju fler deltagare, desto mer stöd till landets hörselskadade.

Tipsa därför alla du känner om Vad sa-loppet. Kanske kan du bilda ett eller flera lag tillsammans med arbetskamraterna, byalaget, skolan, handbollsföreningen, företaget eller vännerna i HRF?

HRF har 90-konto och det kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Du kan lita på att pengarna når fram!

Vill du vara med? Föranmäl dig här!

I formuläret nedan kan du föranmäla att du är intresserad av Vad sa-loppet. Du får då nyheter och tips – och en avisering så snart deltagarregistreringen öppnar. Föranmäl dig redan i dag: Vi lottar ut trevliga Vad sa-loppsartiklar till tio av de 200 första som föranmäler sig!Går det att skratta åt ett hörfel? Kan ett motionslopp heta Vad sa-loppet?

När hörselskadade träffas i HRF blir det ofta många skratt. Vi hör fel ibland och i gemenskapen med andra i samma situation är vi trygga att skratta med varandra. Aldrig åt varandra.
Humor kan avdramatisera. Skratt avväpnar, skapar gemenskap och för oss närmare varandra.
Precis som Vad sa-loppet. Det kommer bli ett roligt lopp med många skratt, för något som vi tar på allra största allvar: Sveriges hörselskadade.

Kontakt

Frågor om Vad sa-loppet:
vadsaloppet@hrf.se

Projektledare:
Jenny Höglund, jenny.hoglund@hrf.se
Telefon: 073-326 02 87  

Kontakt föreningsliv:
Sarah Gühne, sarah.guhne@hrf.se 

Kontakt press:
Ingvild Falkenhaug, ingvild.falkenhaug@hrf.se 

Några datum att lägga på minnet

3 maj: Möjligheten för att registrera ett lag öppnar på kampanjsajten vadsaloppet.se! Du kommer kunna registrera lag under hela kampanjperioden, till och med den 31 maj, och följa ställningen i topplistan.

10 maj: Nu kan du anmäla dig till Vad sa-loppet på kampanjsajten!
Vad sa-loppet inleds runt om i landet, med både individuella insatser och lagaktiviteter.

31 maj: Vad sa-loppets finaldag, med spurt i insamlingskampanjen. Vem går i mål med segerkrans?