Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-12-04">4 december 2020</time>

Revisorer kritiserar vårdval i Region Skåne

Hand räcker fram hörapparat över handflata.
Foto: Mark Paton

Risken är stor att oseriösa aktörer inom Region Skånes vårdval inte upptäcks i tid eller får för mycket pengar. Det finns inte heller någon koll över vilka klagomål de privata vårdgivarna får in från patienterna. Det konstaterar regionens revisorer, som har tittat på de tio vårdvalen i Skåne – bland annat audionommottagningar.

HRF har länge riktat hård kritik mot systemet med hörselcheckar inom vårdvalet i Skåne.

Nu kommer kritik från Region Skånes revisorer, som har gjort en förstudie och nu rekommenderar en fördjupad granskning. Enligt Kristianstadsbladet skriver de att ”nuvarande regelverk utgör en risk för fusk och missbruk”.

Svårtolkade regler och dålig kontroll

Revisorernas genomgång visade att det finns svårtolkade regler och dålig kontroll/uppföljning av aktörerna inom vårdvalen. De anser att det ”ger utrymme för olämpliga aktörer att verka inom regionens vårdvalssystem. Detta utgör såväl en finansiell risk som en risk för bristande vårdkvalitet.”, skriver Kristianstadsbladet.

Utredning dömde ut Skånes hörselvårdssystem

Hösten 2019 dömde regionens egen utredning ut Skånes system inom vårdvalet hörsel.

”Det är svårt att se att någon annan än de större hörapparattillverkarna har något att vinna på systemet”, konstaterade utredningen och pekade på att det har ”förekommit att patienter har betalat för produkter som kan anses vara sämre än de som fanns i det upphandlade sortimentet.”

Trots detta valde regionens ansvariga politiker att behålla systemet utan förändringar.

I februari 2020 tog Etiska rådet i Region Skåne avstånd från Skånes system med hörselcheckar och uppmanade regionen att tillsvidare upphöra med så kallad ”medfinansiering av hörapparater”. Men så skedde inte.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.