Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2020-02-20">20 februari 2020</time>

Etiska rådet i Skåne tar avstånd från hörselcheckar

Brev från Etiska rådet i Skåne, med rubriken: "Yttrande rörande medfinansiering av hörapparater "

Nu tar Etiska rådet i Region Skåne avstånd från systemet med hörselcheckar i Skåne. Rådet uppmanar regionen att tillsvidare upphöra med så kallad ”medfinansiering av hörapparater”.
– Det här är en synnerligen skarp markering, som måste tas på största allvar. Ingen seriös politiker kan ignorera detta, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Det saknas ”en etisk, juridisk, hälsoekonomisk och medicinsk bedömning” av systemet med hörselcheckar. Det konstaterar Etiska rådet i Region Skåne i ett yttrande, där de tar avstånd från sådan medfinansiering av hörapparater ”inom det offentliga sjukvårdssystemet”. Rådet skriver att i frånvaro av en grundlig utredning bör regionen tillsvidare avstå från erbjudandet om medfinansiering.

”Synnerligen skarp markering”

Hörselskadades Riksförbund välkomnar Etiska rådets ställningstagande:

– Det här är en synnerligen skarp markering, som måste tas på största allvar. Ingen seriös politiker kan ignorera detta, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.
– Att Etiska rådet i Region Skåne nu tar avstånd från hela systemet med hörselcheckar innebär ett mycket kraftfullt ställningstagande, som bekräftar den kritik vi i Hörselskadades Riksförbund har framfört under flera år. En kritik som backas upp av bland annat Socialstyrelsen, Statens Medicinsk-etiska råd, den statliga Hjälpmedelsutredningen – och Region Skånes egen utredning.

Dömdes ut av regionens utredning

Etiska rådets avståndstagande kommer bara några månader efter att en utredning från Region Skåne dömde ut systemet med hörselcheckar (Rekvisition hörapparat). Utredningen visade att att checksystemet innebär minskad valfrihet för patienterna, vilseledande information och att hörselskadade ibland luras att betala tusentals kronor för sämre hörapparater.

”Det är svårt att se att någon annan än de större hörapparattillverkarna har något att vinna på systemet”, konstaterade utredningen, som visade att systemet har stora negativa konsekvenser för både hörselskadade patienter och regionen.

Trots det beslutade Psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden i Skåne att hörselcheckarna ska vara kvar.

Två koncerner gynnas

De enda som gynnas av hörselchecksystemet är två stora hörapparatkoncerner och de mottagningskedjor de driver – Audika och Audionova. Här säljs de flesta av de utprovade hörapparaterna privat, trots att Region Skåne har ett utmärkt upphandlat sortiment.

Hos Audika sker 85 procent av hörapparatutprovningarna genom privat köp, vid Audionovas mottagningar är andelen 55 procent, visar statistik från Region Skåne (2019). På andra mottagningar handlar det om 0-13 procent.

”Dags att skrota hörselcheckarna”

Redan 2015 konstaterade Statens medicinsk-etiska råd (Smer) att så kallad medfinansiering av hörapparater inte är etiskt godtagbart.

– Nu är det dags för Region Skånes politiker att ta sitt ansvar för patienternas bästa och skrota hörselcheckarna, anser Mattias Lundekvam.

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller

  Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller fick på tisdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2022. Ett pris som uppmärksammar hörselskadades insatser inom kulturområdet.

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.