Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-05-24">24 maj 2022</time>

SVT: Extraordinära nyheter ska alltid teckenspråkstolkas

teckenspråkstolk framför bild med nyhetsuppläsare på Rapport.
Foto: SVT

Nu har SVT beslutat att extraordinära nyhetssändningar inte bara ska textas, utan också parallellsändas med teckenspråkstolkning.
– Bra, SVT! Att alla kan ta del av nyheterna handlar om trygghet, säkerhet och allas lika värde, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Terrordåd på Drottninggatan, krigsutbrott i Ukraina… När det ofattbara händer är vårt behov av nyheter oändligt stort.

Och numera textas i stort sett allt som sänds i SVT, tack vare HRF. Textning har blivit en självklarhet i public service-tv. Otextat är undantag, och då oftast på grund av tekniska problem.

Parallellsänder i SVT2

Nu blir även teckenspråkstolkningen mer självklar.

SVTs företagsledning har beslutat att vid extraordinära nyhetslägen, då program i SVT1 bryts för nyhetssändning, ska SVT inte bara texta, utan också parallellsända teckenspråkstolkning i SVT2.

Kritik efter Drottninggatan

Även detta är tack vare krav från HRF och övriga hörsel- och dövrörelsen.
Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 riktade HRF och elva andra organisationer hård kritik mot SVT för att teckenspråkstolkningen dröjde fyra timmar.

Kritiken ledde till att teknik, organisation och rutiner sågs över, och SVT tog beslut om teckenspråkstolkning av nyheter.

Pressträffar med text och tolkning

När coronapandemin bröt ut krävde HRF skrivtolkning och teckenspråkstolkning av Folkhälsomyndighetens pressträffar, både på SVT och i myndighetens Youtube-kanal. Samma sak när Försvarsmakten började med regelbundna pressträffar.

Det blev verklighet nästan omedelbart, och gav SVT viktiga, positiva erfarenheter. Det blev tydligt att tillgänglighet inte behöver vara så svårt, men betyder otroligt mycket för tittarna.

”Alla ska kunna följa nyheterna i SVT”

Sedan den 24 februari har det varit en mängd extraordinarie nyhetssändningar i SVT, med både textning och teckenspråkstolkning. När nu valrörelsen står för dörren konstaterar SVT att nyhetstrycket kommer fortsätta vara stort.

– De senaste årens händelser har skapat en helt ny mediasituation som ställer höga krav. Det är viktigt att alla kan följa nyhetsläget i SVT, och tillgänglighetstjänsterna utvecklas ständigt för att bli ännu bättre, skriver SVT i ett pressmeddelande.
– Parallellsänd teckenspråkstolkning i SVT2 vid högsta nyhetsläge är ytterligare ett steg framåt.

Tidigare, relaterade nyheter:

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.