Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-04-12">12 april 2017</time>

Brist på teckenspråkig info efter terrordådet

Sergels Torg efter kärleksmanifestationen efter terrordådet. Foto: Anders Lindman

Döva och andra teckenspråkiga fick bristfällig information efter terrordådet i Stockholm i fredags. Nu måste det tas fram en beredskapsplan för teckenspråkstolkning vid allvarliga händelser, anser Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF), med stöd av HRF och nio andra organisationer.

Det var svårt att få tillgång till information på teckenspråk efter terrordådet på Drottninggatan i fredags. I ett uttalande av tolv organisationer, inklusive HRF, ställs därför krav på att ansvariga myndigheter och medier ser över sina rutiner för att snabbt kunna ordna teckenspråkstolkning vid kriser och nyhetsrapportering i samband med allvarliga händelser.

Dröjde fyra timmar

I fredags inledde SVT och TV4 sina extrasändningar nästan direkt efter händelserna i Stockholm City, men först fyra timmar senare kom den första teckenspråkstolkade nyhetssändningen. Den fanns då endast på SVT Play och under begränsad tid. Även vid kärleksmanifestationen på Sergels torg saknades teckenspråkstolkning. Tolkarna som var på plats filmades inte av SVT.

Brist på personal

SVT förklarar bristen på teckenspråkig information med personalbrist. ”Vi ser nu över teknik, organisation och rutiner för att bli än mer snabbfotade och bättre klara nyhetsuppdateringen till den döva publiken”, skriver SVT i sin blogg. ”Samtidigt kan vi tyvärr inte garantera teckenspråkstolksservice i alla oförberedda situationer, som i denna typ av akuta nyhetslägen”.

”Behövs beredskapsplan”

Organisationerna anser därför att SVT och TV4 måste ha ”en klar beredskapsplan hur teckenspråkstolkning ska genomföras vid liknande händelser” och framhåller ”att det just vid akuta nyhetslägen är extra viktigt att inte exkludera vissa grupper”.

Länkar

”Allvarliga brister på information i kris drabbar hörselskadade och döva hårt” (Pressmeddelande: Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, 2017-04-11)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.