Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-04-12">12 april 2017</time>

Brist på teckenspråkig info efter terrordådet

Sergels Torg efter kärleksmanifestationen efter terrordådet. Foto: Anders Lindman

Döva och andra teckenspråkiga fick bristfällig information efter terrordådet i Stockholm i fredags. Nu måste det tas fram en beredskapsplan för teckenspråkstolkning vid allvarliga händelser, anser Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF), med stöd av HRF och nio andra organisationer.

Det var svårt att få tillgång till information på teckenspråk efter terrordådet på Drottninggatan i fredags. I ett uttalande av tolv organisationer, inklusive HRF, ställs därför krav på att ansvariga myndigheter och medier ser över sina rutiner för att snabbt kunna ordna teckenspråkstolkning vid kriser och nyhetsrapportering i samband med allvarliga händelser.

Dröjde fyra timmar

I fredags inledde SVT och TV4 sina extrasändningar nästan direkt efter händelserna i Stockholm City, men först fyra timmar senare kom den första teckenspråkstolkade nyhetssändningen. Den fanns då endast på SVT Play och under begränsad tid. Även vid kärleksmanifestationen på Sergels torg saknades teckenspråkstolkning. Tolkarna som var på plats filmades inte av SVT.

Brist på personal

SVT förklarar bristen på teckenspråkig information med personalbrist. ”Vi ser nu över teknik, organisation och rutiner för att bli än mer snabbfotade och bättre klara nyhetsuppdateringen till den döva publiken”, skriver SVT i sin blogg. ”Samtidigt kan vi tyvärr inte garantera teckenspråkstolksservice i alla oförberedda situationer, som i denna typ av akuta nyhetslägen”.

”Behövs beredskapsplan”

Organisationerna anser därför att SVT och TV4 måste ha ”en klar beredskapsplan hur teckenspråkstolkning ska genomföras vid liknande händelser” och framhåller ”att det just vid akuta nyhetslägen är extra viktigt att inte exkludera vissa grupper”.

Länkar

”Allvarliga brister på information i kris drabbar hörselskadade och döva hårt” (Pressmeddelande: Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, 2017-04-11)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.