Kategori: Nyhet
Datum:

Nu textas och tolkas Försvarsmaktens pressträffar

https://www.digg.se/digital-tillganglighet/om-lagen
Patrullerande skyddsvakter på Gotland under Försvarsmaktens beredskapsinsats. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Nu har Försvarsmakten börjat direkttexta och teckenspråkstolka sina veckovisa pressträffar på webben.
Efter påstötningar från HRF insåg myndigheten att all information till allmänheten måste vara tillgänglig för hörselskadade – i direktsändning.

På grund av det osäkra omvärldsläget anordnar Försvarsmakten digitala pressträffar varje torsdag klockan 15.00. Då beskriver chefer och sakkunniga hur de ser på den aktuella situationen samt upplyser om sådant som de bedömer att allmänheten bör vara medvetna om.

Försvarsmaktens pressträffar sänds på Youtube och Försvarsmaktens webbplats. De återutsänds också oftast av SVT, åtminstone på SVT Play.

Tillgänglighetsmiss rättades till

Men i premiärsändningen stod det klart att Försvarsmakten hade glömt tillgängligheten. Det fanns ingen textning och ingen tolkning.

Det är en miss som nu har rättats till, tack vare HRF. Efter dialog och information om vikten av tillgänglighet sänder Försvarsmakten nu pressträffarna med textning och teckenspråkstolkning direkt på webben.

Vill ha en enda, textad version

Tyvärr finns textningen och tolkningen av pressträffarna just nu i en särskild, parallell sändning, vilket HRF uppmanar Försvarsmakten att ändra på. Det bör vara en enda sändning, som är tillgänglig för alla.

När pandemin bröt ut 2020 och Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter inledde veckovisa pressträffar lyckades HRF få dem att skrivtolka och teckenspråkstolka sin ordinarie sändningar. HRF har uppmanat Försvarsmakten att göra på samma sätt. Hörselskadade ska inte behöva leta rätt på en särskild, textad version av pressträffarna

HRF drev igenom lag med textkrav

För tre år sedan kom den nya webbtillgänglighetslagen (Lag om tillgänglighet till digital offentlig service). Lagen bygger på ett EU-direktiv, som Europas funktionshinderorganisationer banade väg för. När lagen sedan skulle implementeras i svensk lagstiftning lyckades HRF driva igenom ännu tydligare krav på textning.

Lagens minimikrav är att myndigheter textar videos som ligger på deras webbplatser mer än 14 dagar. Men även om direkttextning inte är ett lagstadgat krav är lagen tydlig med att offentliga myndigheter har ett särskilt ansvar för att tillgängliggöra allt innehåll på sina webbplatser.

HRF kräver därför att alla svenska myndigheter skrivtolkar/direkttextar pressträffar och andra webbsändningar. Hörselskadade utgör nästan en femtedel av den vuxna allmänheten, och måste kunna ta del av samma innehåll som andra – och samtidigt som andra.

Länkar

Relaterade nyheter

  • Autotextning imponerade i Almedalen
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Autotextning imponerade i Almedalen

    Klarar autotextningen i powerpoint en snabbpratande föreläsare med ord som "subsidiaritetsprövning"? Svaret är ja, konstaterade HRFs arvsfondsprojekt "Alla kan texta" under Almedalsveckan.

  • Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar

    Blir du ofta trött av vardagens ljud och kommunikationskrav?
    Här är 15 enkla tips på hur du kan hitta vägar till ett hörselsmartare liv, mitt i sommarlugnet.

  • Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”

    Nu har TV4 tänkt om. Nyligen, efter en ihållande tittarstorm och hård kritik från HRF, började TV4 autotexta flera direktsända program i linjär tv. "Trycket blev för stort", berättar TV4s tillgänglighetsansvariga.