Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-06-01">1 juni 2017</time>

Nu är det klart: Leo och Wendela får lära sig teckenspråk

Nu har Nyköpings kommun klubbat igenom beslutet att ändra reglerna kring modersmålsundervisning, så att barn får möjlighet att lära sig teckenspråk som hemspråk, trots att det är färre än fem barn som behöver undervisningen.

Vi har tidigare skrivit om Leo, 8, och Wendela, 10, som blev nekade teckenspråksundervisning av Nyköpings kommun. Barnens pappa är döv och teckenspråket är därför nödvändigt för att familjen ska kunna kommunicera med varandra.

Leo och Wendela nekades teckenspråkundervisning med argumentet att en kommun bara är skyldig att erbjuda modersmålsundervisning i ett språk om det finns minst fem barn i kommunen som behöver undervisningen.

När kommunen fick hård kritik efter beslutet av bland annat Hörselskadades Riksförbund (HRF) och i sociala medier, där historien delats hundratals gånger, lovade kommunen att se över frågan. Och så på tisdagen den 30 maj klubbade barn- och ungdomsnämnden i Nyköping genom en förändring av reglerna.

”Det går att frångå skolförordningen med hänvisning till teckenspråkets särställning”, anser förvaltningen.

– Jag är så glad för alla som hjälpte till, och alla som engagerat sig. Det har känts väldigt skönt, säger barnens mamma, Wiktoria Enbuske, till Sörmlands Nyheter.

Det enda som saknas nu är en teckenspråkslärare som kan hålla i undervisningen.

Länkar

Barn med döv pappa får inte lära sig teckenspråk (HRF.se 2017-04-20)

Beslutet klubbat: Nu får Nyköpings elever chans att lära sig teckenspråk som hemspråk (Södermanlands nyheter 2017-05-30)

Nu får Wiktorias barn lära sig teckenspråk (Sveriges Radio P4 Sörmland 2017-05-30)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.