Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-06-01">1 juni 2017</time>

Nu är det klart: Leo och Wendela får lära sig teckenspråk

Nu har Nyköpings kommun klubbat igenom beslutet att ändra reglerna kring modersmålsundervisning, så att barn får möjlighet att lära sig teckenspråk som hemspråk, trots att det är färre än fem barn som behöver undervisningen.

Vi har tidigare skrivit om Leo, 8, och Wendela, 10, som blev nekade teckenspråksundervisning av Nyköpings kommun. Barnens pappa är döv och teckenspråket är därför nödvändigt för att familjen ska kunna kommunicera med varandra.

Leo och Wendela nekades teckenspråkundervisning med argumentet att en kommun bara är skyldig att erbjuda modersmålsundervisning i ett språk om det finns minst fem barn i kommunen som behöver undervisningen.

När kommunen fick hård kritik efter beslutet av bland annat Hörselskadades Riksförbund (HRF) och i sociala medier, där historien delats hundratals gånger, lovade kommunen att se över frågan. Och så på tisdagen den 30 maj klubbade barn- och ungdomsnämnden i Nyköping genom en förändring av reglerna.

”Det går att frångå skolförordningen med hänvisning till teckenspråkets särställning”, anser förvaltningen.

– Jag är så glad för alla som hjälpte till, och alla som engagerat sig. Det har känts väldigt skönt, säger barnens mamma, Wiktoria Enbuske, till Sörmlands Nyheter.

Det enda som saknas nu är en teckenspråkslärare som kan hålla i undervisningen.

Länkar

Barn med döv pappa får inte lära sig teckenspråk (HRF.se 2017-04-20)

Beslutet klubbat: Nu får Nyköpings elever chans att lära sig teckenspråk som hemspråk (Södermanlands nyheter 2017-05-30)

Nu får Wiktorias barn lära sig teckenspråk (Sveriges Radio P4 Sörmland 2017-05-30)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.