Nytt om Slingkollen

19 oktober: Hörselskadades dag

Inslag i SVT Dalarna om Slingkollen.
HRF i Borlänge är aktiva att slingkolla hörslingor i Borlänge.

18 september

Nu finns ett faktablad om att höra på teatern. Bladet har tagits fram efter en träff med företrädare för teaterbranschen. Med tips och råd från HRF till teaterarrangörer att särskilt tänka på att ha kindmikrofoner på skådespelare och teleslinga för ökad hörseltillgänglighet.
Dela gärna ut till en teater nära dig! Faktablad: Den hörselsmarta teatern (pdf).

10 september

I Västgötabladet skriver Agne Fröjdh, Hörselskadades förening i Norra Skaraborg Utestäng inte hörselskadade – se till att ni har teleslinga. 

8 September:

Hörselskadades förening i Norra Skaraborg och ordföranden Agne Fröjdh uppmärksammar att: Teleslinga återigen ur funktion under Mariestads kommuns seniormässa, i Mariestads-tidningen.

29 April:

”Hörselsvaga stängs ute”, skriver Lars Fahlgren ordförande och Christer Hållstrand, slingansvarig, HRF Östersund, i Länstidningen Östersund.

19 mars: Insändare om Slingkollen

”Utestäng inte hörselskadade”, skriver Nils-Erik Pettersson, ordförande i Hörselskadades förening Vimmerby-Hultsfred i Vimmerby Tidning.

18 mars: Särskilda boenden i Krokom utrustas med teleslingor

”Hör bättre i Krokom”. Särskilda boenden ska få teleslingor och personalen utbildning att hantera teleslingor och hörapparater, detta står att läsa i Länstidningen Östersund.

16 mars: Insändare om Slingkollen

”Ta hjälp av Slingkollen”, skriver Monica Gustafsson ordförande i Hörselskadades förening i Karlskoga-Degefors i en insändare i Karlskoga Tidning.

Februari: Insändare om Slingkollen

Nu kommer HRFs föreningar ut med insändare om Slingkollen och teleslingors betydelse!

19 februari: ”I Slingkollen jobbar vi för ett hörselsmart samhälle”, skriver Marianne Cronberg Willman, HRF Borlänge, i Dalarnas Tidningar.

28 februari: ”Slingkollen ger hörselskadade en chans att vara med”, skriver HRF Örebro i Nerikes Allehanda.

Tidningsartikel med rubriken "Slingkollen ger hörselskadade en chans att vara med"

7 februari: 300 slingkollar under 2018

Under 2018 rapporterades hela 300 slingkollar från HRF-föreningar runt om i hela landet. Starkt jobbat av ideella kraft från norr till söder! Allt är ännu inte inlagt på webben, men kolla gärna på vår resultatlista för Slingkollen.


19 oktober: 240 slingkollsrapporter

Drygt 240 slingkollar har HRFs föreningar och distrikt rapporterat in och än fler är gjorda men inte rapporterade.

16 september: Utbildning för Slingkollsstödjare

https://www.facebook.com/HRFriks/photos/pcb.1806793536042874/1806793486042879/?type=3&theater

17 representanter från HRFs distrikt samlades i Kista för utbyta erfarenheter om slingkollar och prata om hur distrikten kan stöjda föreningarnas slingkollsarbete. Vill du börja kolla teleslingor? Tveka inte att kontakta din HRF-förening eller en Slingkollstödjare nära dig.

Juli: Reportage om Slingkollen i Borlänge

Marianne Cronberg Willman visar upp ett reportage, i Annonsbladet Dalarna, om HRF i Borlänge samt arbetet med Slingkollen. Föreningen berättar att de gjort slingkollar bland annat i fullmäktigesalen, Folkets Hus Kvarnsveden, Jussi Björling muséet, och ett äldreboende i Borlänge. I äldreboendet fick inte slingan godkänt och Slingkollen i Borlänge ska göra återbesök. Marianne själv såg en annons i Auris om Slingkollen och kontaktade HRF Borlänge om att få engagera sig i Slingkollen och är nu engagerad i föreningens Slingkollen-grupp.

27 juni: 150 slingkollsrapporter

Över 150 slingkollar har HRFs föreningar och distrikt rapporterat in till förbundet.

20 juni: Slingkollstödjare

En ny slingollsutbildning är på gång, den här gången för distrikten. Hör av dig till ditt distrikt om du vill bli slingkollstöjdare och stödja föreningar i det egna distriktet att komma igång med slingkollar.

30 maj: Reportage om Slingkollen i Vimmerby

Reportage om HRF Vimmerby-Hultsfred och föreningen som kollar teleslingan i plenisalen i Vimmerby.

13 april: Dekal för slingkoll

Nu börjar HRFs slingkolls-dekal sprida sig bland HRFs föreningar runt om i landet. Dekalen visar att HRF har slingkollat lokalen och att där finns en väl fungerande teleslinga!

27 februari: Insändare om Slingkollen i Västerbottenkuriren i dag

HRF-föreningen Umeå och deras arbetsgrupp för Slingkollen skriver att de vill ha bättre tillgänglighet för hörselskadade i Umeå och att lösningen stavas teleslinga! Föreningen erbjuder sig att  åka ut och slingkolla verksamheter som har teleslinga i sina offentliga lokaler. Läs hela insändaren (pdf).

26 februari: 250 deltagare och nästan 100 föreningar utbildats

Nu har HRF utbildat totalt 250 ”slingkollare” runt om i landet! Och närmare 100 HRF-föreningar har deltagit. Nu är HRF redo att slingkolla från norr till söder!

24 februari: Slingkollen-utbildning i Kalmar

https://www.facebook.com/HRFriks/videos/1564970523558511/

Idag träffades HRFare från hela södra Sverige i Kalmar, på den femte #Slingkollen-dagen. Ett engagerat gäng som delade med sig av personliga erfarenheter av teleslinga. Och dessutom kom synpunkten att HRF borde driva på genom att själva endast boka lokaler som har teleslinga istället för att alltid ta med en egen.
Har du missat utbildningarna? Vill du vara med och göra världen lite mer #hörselsmart? Ta kontakt med din förening! Det är nu det roliga börjar – att kolla teleslingor i fullmäktigesalar, möteslokaler, teatrar och aulor i stad och by! Du kan göra skillnad.

10 februari: Slingkollen-utbildning i Stockholm

https://www.facebook.com/HRFriks/videos/1551382518250645/

Tänk att något så viktigt kan vara så kul! Dagens #Slingkollen-träff i Stockholm bjöd på en härlig mix av engagemang, nyfikenhet och munterhet. ”Ju mer jag rotar i det här, desto mer taggad blir jag!” sa en av de 60 deltagarna, som både skrattade och skakade på huvudet åt okunskapen hemma i kommunen. ”Men nu ska de få se! I nästa vecka är det jag som går på möte i kommunhuset – med slingmätare!” #Slingkollen #hörselsmart #tillgänglighet #funkpol


9 februari: Vännäs först med slingkoll!

Föreningen i Vännäs är först att rapportera in en slingkoll. Ulf Lindberg, vice ordförande i HRF Vännäs passade på att testa teleslingan vid föreningens årsmöte.

Ulf Lindberg
Ulf Lindberg, första Slingkollaren.

– Kul att vi är först! Vi passade på när vi hade årsmöte i lokalen. Det är en kommunal lokal som föreningar kan boka. Slingan var bra men mikrofonerna var kanske inte tipp topp, svarar Ulf Lindberg vice ordförande i HRF Vännäs.

Hur mätte ni?
– Vi använde slingtestaren vi fått på slingkoll-utbildningen i Umeå, den var lätt att använda. Slingan i lokalen var bra så det gjorde det också enkelt. Hade frågorna utskrivet på papper som checklista.
Sen gick jag hem till datorn och fyllde i det digitala formuläret och skickade iväg. Det var inga problem!

Kommer ni göra fler slingkollar?
– Jajamen! Om 14 dagar har handikapprådet möte i kommunens sessionssal i Vännäs, där även kommunstyrelsen har sina möten. Då kommer jag passa på att mäta. Vi ska också slingtesta kommunens stora fullmäktigesal lite senare i vår. Och vi har en hel del kyrkor vi vill besöka.

HRF ser fram mot fler rapporter! Vilken blir nästa förening?


31 januari: Närmare 100 anmälda HRF-föreningar

Fler än 225 HRFare från 93 föreningar har anmält sig eller deltagit på vinterns Slingkollen-utbildningar!


27 januari: Slingkollen-utbildning i Örebro

https://www.facebook.com/HRFriks/videos/1538603832861847/

Har du koll på #Slingkollen? Det har i varje fall HRFarna i det här bildspelet! Idag har de varit i Örebro, där de under skratt och allvar lärt sig hur man mäter teleslingor. Snart ger de sig ut och slingkollar olika lokaler runt om i Mellansverige. Målet: ett hörselsmartare Sverige.

https://www.facebook.com/HRFriks/videos/1538527269536170/

Vad pågår här? Vem är det som vandrar runt, lite som i trans? Är det zombies, kanhända!?!  Nej, det är bara ett gäng engagerade HRFare som lyssnar intensivt i sina slingmätare! Just nu pågår Slingkollen-kurs i #Örebrooch det är ”learning by doing” som gäller! #kulpåkurs #Slingkollen#hörselsmart #tillgänglighet


13 januari: Slingkollen-utbildning i Umeå

https://www.facebook.com/HRFriks/videos/1525760514146179/

I vinter utbildar vi cirka 250 HRFare runt om i landet i hur man testar teleslingor. Och idag var det Umeås tur! Här samlades engagerade medlemmar från hela norra Sverige för att få både kunskap och pepp, så att de kan lära andra och dra igång Slingkollen på sina hemorter. Det här gänget är på G – för ett #hörselsmart samhälle! #delaktighet #tillgänglighet#teleslingor #hörslingor #HRF #funkpol


12 januari: Nu börjar HRFs Slingkollen, runt om i landet


9 december: Slingkollen-utbildning i Göteborg

https://www.facebook.com/HRFriks/photos/pcb.1494985497223681/1494984803890417/?type=3