Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-04-20">20 april 2017</time>

Barn med döv pappa får inte lära sig teckenspråk

Barnen Leo, 8, och Wendela, 10
Leo, 8, och Wendela, 10, i Nyköping får inte lära sig teckenspråk, vilket gör att de inte kan prata obehindrat med sin pappa, som är döv och teckenspråkig.

Leo, 8, och Wendela, 10, i Nyköping får inte lära sig teckenspråk i skolan – trots att deras pappa är döv och teckenspråkig. Nu kämpar barnens mamma, Wiktoria Enbuske, mot kommunens beslut. Och hon får medhåll av HRF:
– Så här får det inte gå till. Barns bästa måste alltid sättas före kommuners kortsiktiga ekonomiska intressen, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Varannan vecka bor Wendela och Leo hos sin pappa Håkan, som är döv. Hans första språk är teckenspråk, därför ansökte familjen om modersmålsundervisning. När de bodde i Gnesta gick det bra, men i Nyköping har de fått nej, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Följden av skolans beslut är att barnen har svårt att kommunicera med sin egen pappa.

”Obegripligt”

– För mig är det helt obegripligt, eftersom Gnesta är en mycket mindre kommun. Då tycker man att Nyköpings kommun borde kunna hjälpa till med det här, säger mamma Wiktoria Enbuske till Sveriges Radio P4 Sörmland.

Men enligt Skollagen är kommunen inte skyldig att erbjuda modersmålsundervisning i ett språk förrän det finns minst fem elever som ska läsa samma språk och om det finns ”en lämplig lärare”.

”Behövs starkare lagstiftning”

– Det är beklagligt att Nyköpings kommun har fokus på lagens minimikrav, inte på vad barnen faktiskt behöver. Självklart kan de erbjuda teckenspråksundervisning om de bara vill, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.
– Det här visar att det behövs starkare lagstiftning.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) driver krav på att lagen ska ändras så att teckenspråket likställs med minoritetsspråk. Barn som behöver teckenspråksundervisning ska kunna räkna med att få det av sin hemkommun. Fallet Nyköping är nämligen inte unikt. Flera kommuner i landet sagt nej till undervisning i teckenspråk med hänvisning till att de inte är tvungna att erbjuda det.

Språklagen kräver teckenspråk

Språklagen ställer dessutom skarpare krav än skollagen. Där står att ”Det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja det svenska teckenspråket.” (9 §) och att ”den som är döv eller hörselskadad och den som av andra skäl har behov av teckenspråk [ska] ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket” (14 §). Men språklagen väger lättare än skollagen ute i landets kommuner.

Starkt stöd på Facebook

Wiktoria Enbuske har fått starkt stöd i sociala medier. Hennes Facebook-inlägg om familjens situation i tisdags har delats cirka 1 300 gånger.

Länkar

Kan inte förstå sin pappa – men nekas språkundervisning (Södermanlands Nyheter 2017-04-19)

Pappan är döv – Wiktorias barn får inte lära sig teckenspråk (Sveriges Radio P4 Sörmland 2017-04-19)

HRFs remissvar på skolutredningen ”Samordning, ansvar och kommunikation – vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar” (SOU 2016:46)

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.