Hörselsmarta strategier på jobbet
Är du den som ler och försöker se ut som du hänger med? Eller tar du över mötesdagordningen och pratar mest själv för att ha kontroll över vad som sägs? Vilka råd ger forskningen om hållbara strategier för hörselskadade i arbetslivet?
9 hörselsmarta strategier för ett hållbart arbetsliv
- Om din hörsel blivit sämre. Vänta inte!
Hur hör du på jobbet, egentligen? Vänta inte – sök hjälp direkt. Det kan vara mycket stressande att råka ut för missförstånd, osäkerhet om vad som sägs och svårigheter att delta i samtal. Att leva med stress under lång tid innebär i sin tur en hälsorisk. Vänta inte, kontakta hörselvården. Där får du kunskap, hjälpmedel med mera som ger dig en bättre tillvaro och ett bättre arbetsliv. För en del kommer hörselnedsättningen snabbt men för de flesta kommer den gradvis. Det dröjer i snitt 10 år från att hörselnedsättningen upptäcks tills många tar tag i sin hörsel, och under tiden utsätter sig för hälsorisker, helt i onödan. - Bli hörselsmart, skaffa hörselskadekompetens!
Hörselvård är livsviktigt för hörselskadade. Rätt insatser i rätt tid förebygger ohälsa och utanförskap. Det skapar förutsättningar för fungerande kommunikation och delaktighet genom hela arbetslivet. Men hörselvård är mer än bara hörapparater. En av hörselvårdens viktigaste uppgifter är att stärka hörselskadade med hörselsmart kompetens. Oavsett typ av hörselskada behöver individen kunskap, råd och stöd i att utveckla hörselstrategier. För att själv kunna ge förslag och resonera kring lösningar som underlättar hörandet i arbetet: att använda hörteknik, göra arbetsplatsen hörselsmartare, stöd hur du kan informera kollegor med som att träna på en formulering/förklaring är bra. (Så att det inte bara blir ”jag hör lite dåligt”.) Se till att få remiss till regionens fördjupade hörselvård och hörselrehabilitering. - Var öppen mot andra
Bagatellisera inte dina hörselproblem. Fungerande kommunikation är avgörande för våra relationer med andra. Låtsas inte som att du hör. Din egen inställning är avgörande för dina möjligheter att få en bra tillvaro, oavsett vilken hörselnedsättning du har. Berätta istället att du börjat höra sämre och har skaffat hörapparater. Du tjänar på att konsekvent spela med öppna kort. Försök aldrig dölja din hörselskada. Låtsas inte som om du inte har särskilda behov. Det kan kännas konstigt och jobbigt i början men efter ett tag kommer du upptäcka att de flesta är positiva, nyfikna och intresserade. Nya dörrar öppnas och att du har många möjligheter. - Öva på att säga till!
Träna på att förklara. Kanske känns det jobbigt att behöva förklara för din omgivning vad du behöver i olika situationer? Övning ger färdighet – träna på det hemma, kanske framför spegeln. Det krävs inte mycket, ibland räcker det med att säga ”Jag hör bättre om jag sitter på den platsen”, ”Jag tar en paus, mina öron behöver vila en stund”. Möter du helt nya personer? Testa att förklara på nya sätt! Och ja, människor glömmer snabbt. Du kommer behöva säga till flera gånger, därför är det bra om du känner dig säker så att det inte känns lika jobbigt att säga till. - Skaffa hörhjälpmedel. Använd dem.
En hörselnedsättning innebär oftast att hörseln blir sämre på två sätt. Dels blir ljud svagare och dels blir ljud otydligare, ungefär som att hörseln får sämre upplösning. Hörapparater är en god hjälp eftersom de gör ljud starkare, men de funkar bäst på korta avstånd. Hörapparater kan inte göra ljud tydligare, kan inte automatiskt sortera bort ovidkommande ljud eller urskilja viktig information, till exempel att sortera olika röster som hörs samtidigt. I ett hörselskadat öra flyter olika ljud och röster ihop. Därför behöver hörapparatanvändare i arbetslivet ofta komplettera hörapparaterna med ytterligare hörhjälpmedel, som extra mikrofoner vid möten eller att ljudet från telefon överförs direkt till båda hörapparaterna. Larm och signaler på arbetsplatsen kanske behöver uppfattas på flera sätt, till exempel med lampor som blinkar. - Våga be om hjälp och skaffa en allierad
Skaffa en bundsförvant på din arbetsplats. En person som du berättat om din hörselnedsättning för och kommit överens om att hen kan vara dina extra öron. En som är väl insatt i situationen och kan stötta när det behövs. En allierad som på möten till exempel kan anteckna, uppdatera dig när mötet byter samtalsämne eller sammanfatta mötet åt dig. En allierad som känner till dina behov och i vilka situationer din hörsel inte räcker till. - Lyssna på dig själv!
Stanna upp och fundera. Hur funkar det på jobbet? När och på vilket sätt blir hörseln och kommunikationen ett problem? Hur kan olika situationer underlättas? Sätt dina tankar på pränt och kartlägg dig själv! Kanske blir det tydligare vad du behöver hjälp med och vad du själv kan göra? Finns andra sätt att utföra vissa arbetsuppgifter som inte ställer samma krav på hörseln? Finns det andra arbetsplatser där du kan använda dina kompetenser mindre krav på hörseln? Kanske börjar du skissa på en hörselsmart plan för ditt arbetsliv? - Ta hörsel- och kommunikationspauser
Fikarast eller skrivbordsjobb? Ibland kan skrivbordsjobbet vara en mer välbehövlig paus än fikarast i lunchrummet för dig som hör dåligt. Låt hjärna och öron vila lite och ta paus från prat och konversationer då och då, så orkar du mer sedan. Berätta för din omgivning att en hörselsmart paus kan jämföras med yoga eller något annat som ger återhämtning och inre lugn. De flesta kommer att förstå! - Våga vara dig själv.
Ofta vill vi hörselskadade vara andra till lags och försöker hänga med på hörandes villkor. Undvik det. Berätta i stället vad du behöver för att trivas och må bra! Berätta varför den bullriga restaurangen inte fungerar för dig på lunchen, och varför det är bättre ta med lunchen till ett mötesrum och äta där istället. Förklara varför det är jobbigt att konversera under hela bilresan till hembesöket hos vårdtagaren. Var ärlig mot dig själv – och andra. Att se dina möjligheter, men också acceptera dina begränsningar. Det är inget nederlag, det är nyckeln till större säkerhet. Om du vet vad du behöver, vet du också hur du kan hantera olika hörselsituationer du möter i vardagen. Våga vara dig själv, på dina villkor – du är jättebra precis som du är!
- Om din hörsel blivit sämre. Vänta inte!
Vikten av hörselrehabilitering och hörselskadekompetens
Dålig allmänhälsa och varaktig sjukersättning är ungefär dubbelt så vanligt bland hörselskadade som i hela befolkningen. Men det är sällan hörselnedsättningen som är orsaken i underlagen, utan sekundära symptom som uppstår vid obehandlad hörselnedsättning. Siffrorna skulle se helt annorlunda ut om fler fick hörselvård i tid samt arbetsplatsanpassningar med rätt hörhjälpmedel, bra ljudmiljö med mera.
Hörselvård är regionernas ansvar. Hörselvården är olika organiserad i olika regioner, oftast är den uppdelad i två delar:
Audionommottagning eller motsvarande: du träffar audionom som utför hörselundersökningar och provar ut hörapparater.
Fördjupad hörselrehabilitering eller motsvarande: där finns pedagogisk, psykosocial och teknisk kompetens med flera professioner som arbetar i team. Vanliga yrkeskategorier inom fördjupad hörselrehabilitering är:
- Audionom
- Specialistaudionom (barn, arbetshjälpmedel, skolhjälpmedel, tinnitus, gravt hörselskadade, dövblinda, personer med särskilda behov)
- Hörselpedagog
- Läkare och audiolog
- Kurator
- Psykolog
- Tekniker
- Ingenjör
- Fysioterapeut
- Logoped
Fler yrkesverksamma med hörselnedsättning borde få tillgång till fördjupad hörselrehabilitering! Ofta krävs remiss, det ska din audionom hjälpa dig med.
Här hittar du kontaktuppgifter till fördjupad hörselvård där du bor.Onormal trötthet
En hörselnedsättning påverkar inte bara förmågan att höra. Att lyssna är kognitivt belastande och ansträngningen kan leda till onormal trötthet. Att ständigt behöva anstränga sig för att höra vad andra säger kan ge en känsla av osäkerhet. För en yrkesarbetande innebär det ett dubbelarbete: dels måste du sköta dina arbetsuppgifter, dels måste du klara kommunikation med arbetskamrater, patienter, klienter eller kunder. Efter hel dags arbete finns ofta inga krafter kvar till familjeliv och fritid. Därför är det viktigt att du tar tag i din hörselnedsättning, söker hjälp och bygger upp din hörselskadekompetens.
Öka din hörselskadekompetens
I grupp: Ibland ordnar hörselvården ”kurser”, tillsammans med andra yrkesverksamma kan du få mer kunskap om hörsel och olika hjälpmedel och strategier. Att träffa andra i samma situation kan vara nyttigt. Att höra hur andra löser olika hörselhinder kan stärka en själv och att se att man inte är ensam stärker ofta självkänslan.
Individuellt: Du kan också få individuellt stöd och träffa hörselpedagog, kurator eller psykolog. Tillsammans med en hörselpedagog kan du öka din hörselskadekunskap, och vad hörselnedsättningen betyder för dig. Insikt och kunskap stärker även självförtroendet. Du lär känna dina egna möjligheter och begränsningar, får lättare att påverka andra i din omgivning som på arbetsplatsen. Och stöd i att samtala om din hörselnedsättning. Det ger realistiska förväntningar.
För en del blir hörselnedsättningen känslomässig, det är viktigt att ta känslorna på allvar. Inom hörselvården finns ofta kurator, psykolog eller hörselpedagog som har god kompetens kring hörselfrågor och kan ge stöd.
Många upplever rehabiliteringen som värdefull. Hörselrehabiliteringen bidrar till att du blir mer medveten om hur din hörsel fungerar om hur du kan få bra livskvalitet även med hörselnedsättning. PÅ en del ställen genomför hörselvården rehabiliteringskurser där du kan du träffa och prata med andra i liknande situation och känna att du inte är ensam med dina funderingar.
Be din audionom om remiss till fördjupad hörselrehabilitering. Behöver du diskutera frågor kopplade till hörselnedsättningen och arbetslivet ska hörselvården finnas där för dig.
Om du måste ta ledigt från jobbet för att delta på en längre hörselrehabilitering, kontakta kurator på hörselvården.
Hörseln påverkar hur vi ser på oss själva
Att få nedsatt hörsel i vuxen ålder kan innebära en stor omställning, eftersom hörseln har betydelse för hur vi umgås med andra – och hur vi ser på oss själva. Ibland kan det därför ta tid att acceptera att hörseln blivit sämre.
Läs om hörselskadade i arbetslivet på auris.se HRFs medlemstidning
- Hitta sätt att spara energi
- Krafter kvar efter jobbet
- Teckenspråk ger vila från ljud
- Så kom Anna tillbaka från svår tinnitus och sjukskrivning
- Siw skolade om sig från förskolelärare till specialpedagog
- Så fick Lena bra ljudmiljö på jobbet
- Maria trivs på bygget tros bullret
- Läkaren som får ta tuffa tacklingar
- Lantbruket har blivit mindre bullrig
- Knivigt att ta vägen om skolbänken till nytt yrke
- Tinnitus fick mig att vända på dygnet
Hållbart arbetsliv, vad säger forskningen?
Forskning visar att det är en samverkan mellan individuella och organisatoriska faktorer i arbetsmiljön som skapar ett fungerande arbetsliv med hörselnedsättning. För att det ska ske måste arbetsgivare och kollegor veta att en anställd har hörselnedsättning. En studie i Norge visar att många chefer inte visste om att deras medarbetare hade hörselnedsättning. Accepterar du inte din hörselnedsättning, och inte heller berättar om den går det inte att identifiera dina hörselbehov, vilket leder till onödiga problem som skulle kunna gå att förebygga.
Vi vet idag att det det är kognitivt ansträngande att lyssna, även med bra hörapparater och hörteknik. Boka inte flera hörselkrävande arbetsmöten på en dag, utan sprid ut dem under veckan om du kan. Detsamma gäller på fritiden, är det rimligt att du ska orka med återträff med barndomskamraterna på lördagen och släktträff på söndagen?
Friskfaktorer vid hörselnedsättning i arbetslivet
Studier om hörselskadade i arbetslivet visar att de som klarar sig bättre har arbeten med färre hörselintensiva inslag. De har också möjligheten att växla mellan mellan mer eller mindre hörselkrävande arbetsuppgifter. Många använder sig av förebyggande kommunikationsstrategier som att i förväg kolla upp ljudförhållanden inför ett möte eller lista ut var de ska placera sig för att höra så bra som möjligt. De använder hörteknik som telefonhjälpmedel eller mikrofonsystem på möten. De säger också till direkt, till exempel ”Kan du ta bort handen från munnen när du pratar.”
Intervjuer med hörapparatanvändare inskrivna i hörselvården och som INTE är sjukskrivna visar att:
- De har stark drivkraft vara i arbetet (ekonomiska, sociala eller karriäraspekter)
- De har individuella lösningar för att få jobbet att fungera
- De är öppna med sin hörselnedsättning och har på eget initiativ fått till organisatoriska lösningar (till exempel bytt arbetsuppgifter, flexibla arbetstider)
Goda råd för hörselskadade i arbetslivet
Baserat på studier av Sara Granberg, med. dr och leg. audionom, forskare vid Örebro universitet och Audiologiskt forskningscentrum, Universitetssjukhuset i Örebro
Vad du kan göra själv:
- Har du smärta eller sömnproblematik, sök hjälp för det! Till exempel fysioterapeut.
- Träna och var fysiskt aktiv. Det förbättrar måendet och förhindrar/minskar smärta och stelhet.
- Se över livssituationen: balans mellan arbete och fritid, det måste finnas tid för vila och återhämtning
- Välj aktivt när du vill lyssna, skapa vilopauser för hjärnan: ”Zooma ut”, när det inte berör dig och ”zooma in” igen när det angår dig.
- Hörapparater och andra hjälpmedel. Säkerställ att de fungerar och är optimalt anpassade samt att du vet hur de ska användas.
Vad du kan göra i relation till arbetet:
- Se över arbetsuppgifterna. Det går inte att ha enbart hörselkrävande arbetsuppgifter. Kan hörselkrävande inslag tas bort, ändras eller kan du variera mellan hörselkrävande och icke hörselkrävande arbetsuppgifter? Eller skapa hörselpauser så hjärnan får vila?
- Se över arbetsplatsens utformning. Vad behövs för att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter optimalt? Vad är goda arbetsförhållanden för dig?
- Se över arbetsplats och arbetstid. Skulle distansarbete underlätta? Flexibel arbetstid? Kan du spara energi med ökad flexibilitet?
Källor: Föreläsning ”Hållbart, hörselsmart arbetsliv, del 2” , hrf.se och ”Viktigt hitta sätt att spara energi”, Auris nr 6, 2020
Mer forskning om hörselnedsättning i arbetslivet
Textade föreläsningar hrf.se
Artiklar
- auris.nu: Hitta sätt att spara energi
- liu.se: Hörselskadade i arbetslivet
- suntarbetsliv.se: Så får hörselskadade ett hållbart arbetsliv.
Byta yrke eller arbetsuppgifter?
Du har säkert haft funderingar om ditt arbete och om det är rätt arbetsuppgifter och arbetsplats för dig. Såna funderingar har nästan alla från och till. Men med en hörselnedsättning kan funderingarna bli mer påtagliga. Det finns inget generellt svar vilka jobb som passar hörselskadade.
Ingen hörselnedsättning är den andra lik. Hur olika hörselskadade personer hör i olika situationer beror på ljudmiljön, tillgång till bra hörteknik och vilken typ av kommunikation det är frågan om. Hörselskadade finns i alla branscher och kan utföra de flesta arbetsuppgifter. Dina egna önskemål och personliga förutsättningar är avgörande.
Byta yrke mitt i arbetslivet
Möjligheterna att omskola sig mitt i livet är ungefär samma för alla, även om du fått hörselskada mitt i arbetslivet. Om du inte har möjlighet att gå en utbildning är det viktigt att se över möjligheterna hos sin egen arbetsgivare. Arbetsgivaren har långtgående skyldigheter att anpassa arbetet för anställda. Arbetsgivare är inte skyldiga att skapa nya arbetsuppgifter. Men de kan se över vilken typ av arbetsuppgifter som skulle funka bättre för dig med din hörselnedsättning.
Artikeln Ta vägen om skolbänken till ett nytt yrke i HRFs medlemstidning Auris ger en god överblick över möjligheterna till omskolning för hörselskadade, intervjuer med experter på hörselskadade i arbetslivet samt intervjuer från hörselskadade som tagit steget att omskola sig.
***OBS! Sen artikeln i Auris skrevs har reglerna för CSN-lån för äldre studenter blivit generösare. För dig mellan 27-62 år finns även möjligheter få ersättning för studier om du redan har fast anställning så kallat omställningsstudietöd. Läs mer om aktuella regler på csn.se
Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Få hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771 – 888 000
Öppet helgfria vardagar kl. 09.00 – 12.00Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stötta HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmart framtid. Tillsammans arbetar vi mot ett hörselsmart samhälle!