Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-01-16">16 januari 2019</time>

Så kom Anna tillbaka från svår tinnitus och sjukskrivning

Uppslag i tidningen Kollega, med bild på kvinna vid dator samt text med rubriken "som en vrålande flygplansmotor i huvudet".

Anna Säll fick svår tinnitus och drabbades av utmattningssyndrom och depression. Men i dag jobbar hon igen. Hörapparat, stöd från arbetsgivaren och lugnare arbetsmiljö hjälpte henne ut ur sjukskrivningen.
– Det går att komma tillbaka, även om man tror att man är helt nere för räkning, berättar hon i tidningen Kollega.

Cirka 20 procent av befolkningen har tinnitus, visar nationella Folkhälsoenkäten som Folkhälsoinstitutet genomför varje år. Bland dem finns 2-3 procent som har svåra besvär av tinnitus, ibland med sjukskrivning som följd.

En av dem är Anna Säll, I Unionens medlemstidning Kollega berättar hon om hur hon från en dag till en annan fick kraftig tinnitus, samtidigt som hon tappade hörseln på det ena örat.

– Det lät som om jag stod bredvid en vrålande flygplansmotor. Parallellt med det hördes också ett annat ljud, en stark ton, säger hon.

Hon hade haft det stressigt och nu utlöste tinnitusen depression. Hon fick diagnosen utmattningssyndrom och var sjukskriven under flera månader.

Hörapparaten blev en vändpunkt

Vändningen kom när Anna fick prova ut en hörapparat:

– Det blev en jättestor skillnad direkt när jag fick in ljud som konkurrerade med tinnitusljuden i mitt döva öra och samtidigt hörde vad folk sa, berättar hon för Kollega.
– Det känns faktiskt som att hjärnan sorterar bort det värsta nu, vilket jag aldrig trodde skulle vara möjligt.

”Det blir bättre”

Sakta men säkert är Anna på väg tillbaka till arbetslivet, mycket tack vare bra stöd från sin chef och arbetskamraterna.

– Det är fruktansvärt att få tinnitus. Men det är faktiskt så att man vänjer sig, att det blir bättre. Och det går att komma tillbaka, även om man tror att man är helt nere för räkning.

Läs hela artikeln på Kollega.se: ”Som en vrålande flygplansmotor i huvudet” (Kollega nr 1-2019)
Intill artikeln finns också Unionens information om arbetsgivarens ansvar efter en sjukskrivning.


Råd om att minska tinnitusbesvär

Anna Säll är inte ensam om sina erfarenheter. Hörapparater minskar ofta tinnitus avsevärt, även vid lätt hörselnedsättning. Annat som kan få positiv effekt för arbetstagare är anpassning av arbetsmiljön, med bättre ljudmiljö, arbetshjälpmedel och mindre stress.
Den behandlingsmetod som har visat bäst resultat är Kognitiv Beteendeterapi (KBT), som kan hjälpa personer med tinnitus att hitta ett förhållningssätt som gör att tinnitusljudet tar allt mindre plats i livet.

Tinnitus blir nästan alltid bättre med tiden. Ungefär 80 procent upplever att besvären minskar ganska snart, uppger forskare.

Läs mer om tinnitus på HRFs faktawebb, Hörsellinjen.se: www.hörsellinjen.se/tinnitus

Hörsellinjen – om du vill veta mer

Hörsellinjen är en rådgivningstjänst från Hörselskadades Riksförbund (HRF). Där hittar du fakta, råd och nyttiga länkar.
Du kan även få personlig rådgivning. Mejla HRFs rådgivare eller ring 0771-888 000, vardagar kl. 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Få kontakt med andra med tinnitus

Vill du få kontakt med andra som har tinnitus? Då är du välkommen till HRFs Facebook-grupp HRF: Tinnitus och ljudöverkänslighet.
Gruppen är sluten, vilket innebär att endast de som är med i den kan se inlägg och kommentarer. Gruppen riktar sig endast till privatpersoner, inte personer med ett yrkesmässigt intresse. Admin för gruppen är HRFs kommunikationsenhet.


Om tinnitus i Auris

Tio tips vid svår tinnitus (Auris nr 7-2018)

För få med tinnitus får rätt stöd (Auris nr 3-2017)

”Karate får mig att glömma min tinnitus” (Auris nr 6-2015)

Svek, mord och terapi (Auris nr 6-2011)

Relaterade nyheter

 • DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”
  Ulf Kristersson står framför publik .
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

  DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”

  Reformera tolktjänsten nu! Den uppmaningen riktar HRF och sex andra organisationer till den tillträdande regeringen på Altinget Debatt: "Det tog över tio år att komma till de tolktjänstförslag och den handlingsplan som nu ligger på bordet. Vi har inte råd att förlora en enda minut till. Nu är det bråttom att ge döva, hörselskadade och personer med dövblindhet en ärlig chans."

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."