Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-01-16">16 januari 2019</time>

Så kom Anna tillbaka från svår tinnitus och sjukskrivning

Uppslag i tidningen Kollega, med bild på kvinna vid dator samt text med rubriken "som en vrålande flygplansmotor i huvudet".

Anna Säll fick svår tinnitus och drabbades av utmattningssyndrom och depression. Men i dag jobbar hon igen. Hörapparat, stöd från arbetsgivaren och lugnare arbetsmiljö hjälpte henne ut ur sjukskrivningen.
– Det går att komma tillbaka, även om man tror att man är helt nere för räkning, berättar hon i tidningen Kollega.

Cirka 20 procent av befolkningen har tinnitus, visar nationella Folkhälsoenkäten som Folkhälsoinstitutet genomför varje år. Bland dem finns 2-3 procent som har svåra besvär av tinnitus, ibland med sjukskrivning som följd.

En av dem är Anna Säll, I Unionens medlemstidning Kollega berättar hon om hur hon från en dag till en annan fick kraftig tinnitus, samtidigt som hon tappade hörseln på det ena örat.

– Det lät som om jag stod bredvid en vrålande flygplansmotor. Parallellt med det hördes också ett annat ljud, en stark ton, säger hon.

Hon hade haft det stressigt och nu utlöste tinnitusen depression. Hon fick diagnosen utmattningssyndrom och var sjukskriven under flera månader.

Hörapparaten blev en vändpunkt

Vändningen kom när Anna fick prova ut en hörapparat:

– Det blev en jättestor skillnad direkt när jag fick in ljud som konkurrerade med tinnitusljuden i mitt döva öra och samtidigt hörde vad folk sa, berättar hon för Kollega.
– Det känns faktiskt som att hjärnan sorterar bort det värsta nu, vilket jag aldrig trodde skulle vara möjligt.

”Det blir bättre”

Sakta men säkert är Anna på väg tillbaka till arbetslivet, mycket tack vare bra stöd från sin chef och arbetskamraterna.

– Det är fruktansvärt att få tinnitus. Men det är faktiskt så att man vänjer sig, att det blir bättre. Och det går att komma tillbaka, även om man tror att man är helt nere för räkning.

Läs hela artikeln på Kollega.se: ”Som en vrålande flygplansmotor i huvudet” (Kollega nr 1-2019)
Intill artikeln finns också Unionens information om arbetsgivarens ansvar efter en sjukskrivning.


Råd om att minska tinnitusbesvär

Anna Säll är inte ensam om sina erfarenheter. Hörapparater minskar ofta tinnitus avsevärt, även vid lätt hörselnedsättning. Annat som kan få positiv effekt för arbetstagare är anpassning av arbetsmiljön, med bättre ljudmiljö, arbetshjälpmedel och mindre stress.
Den behandlingsmetod som har visat bäst resultat är Kognitiv Beteendeterapi (KBT), som kan hjälpa personer med tinnitus att hitta ett förhållningssätt som gör att tinnitusljudet tar allt mindre plats i livet.

Tinnitus blir nästan alltid bättre med tiden. Ungefär 80 procent upplever att besvären minskar ganska snart, uppger forskare.

Läs mer om tinnitus på HRFs faktawebb, Hörsellinjen.se: www.hörsellinjen.se/tinnitus

Hörsellinjen – om du vill veta mer

Hörsellinjen är en rådgivningstjänst från Hörselskadades Riksförbund (HRF). Där hittar du fakta, råd och nyttiga länkar.
Du kan även få personlig rådgivning. Mejla HRFs rådgivare eller ring 0771-888 000, vardagar kl. 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Få kontakt med andra med tinnitus

Vill du få kontakt med andra som har tinnitus? Då är du välkommen till HRFs Facebook-grupp HRF: Tinnitus och ljudöverkänslighet.
Gruppen är sluten, vilket innebär att endast de som är med i den kan se inlägg och kommentarer. Gruppen riktar sig endast till privatpersoner, inte personer med ett yrkesmässigt intresse. Admin för gruppen är HRFs kommunikationsenhet.


Om tinnitus i Auris

Tio tips vid svår tinnitus (Auris nr 7-2018)

För få med tinnitus får rätt stöd (Auris nr 3-2017)

”Karate får mig att glömma min tinnitus” (Auris nr 6-2015)

Svek, mord och terapi (Auris nr 6-2011)

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.