Kategori: Nyhet
Datum:

”Ta ansvar för flytten från Risbergska!”, skriver HRF med flera

”Vi kräver att en omorganisation av gymnasieverksamheterna för vår målgrupp präglas av respekt för målgruppens behov i utbildningen.” Det skriver HRF och sex andra hörsel- och dövorganisationer i ett brev till programnämnden Barn och Utbildning i Örebro kommun, med anledning av förslaget att flytta RGH/RGD-gymnasieprogrammen på Risbergska skolan till andra lokaler.

risbergska
Riksgymnasiet för döva och hörselskadade (RGH och RGD) finns bland annat på Risbergska Gymnasiet i Örebro. Nu föreslås att gymnasieprogrammen där ska flyttas till andra gymnasieskolor från och med hösten 2016. Alla politiska partier som är representerade i kommunfullmäktige i Örebro har diskuterat lokalfrågan. Det behövs många fler grundskoleplatser och platser inom vuxenutbildning de kommande åren, men inte lika många gymnasieplatser.

En skola anpassad för hörselskadade och döva

I den nya skrivelsen från döv- och hörselorganisationerna skriver vi att Risbergska skolan har en genomtänkt arkitektur och är anpassad för hörselskadade, döva och elever med dövblindhet. HRF och övriga organisationer uppmanar dessutom kommunen att ställa tydliga krav i sina direktiv inför de fortsatta utredningarna om omorganisationen.
Det finns nu en förväntan på att programnämnden vid nämndmötet den 6 maj ska ta ansvar för att den aviserade flytten från Risbergska Gymnasiet genomförs på ett sätt som fullt ut tar hänsyn till hörselskadade och döva elevers behov.

Organisationerna som har skrivit under brevet är:

Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Sveriges Dövas Riksförbund (SDR)
Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB)
Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning (DHB)
Unga Hörselskadade (UH)
Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF)
Dövblind Ungdom (DBU)


Länkar:
Skrivelsen till ledamöter i Programnämnden Barn och Utbildning i Örebro kommun

Relaterade nyheter

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...