Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-05-05">5 maj 2015</time>

”Ta ansvar för flytten från Risbergska!”, skriver HRF med flera

”Vi kräver att en omorganisation av gymnasieverksamheterna för vår målgrupp präglas av respekt för målgruppens behov i utbildningen.” Det skriver HRF och sex andra hörsel- och dövorganisationer i ett brev till programnämnden Barn och Utbildning i Örebro kommun, med anledning av förslaget att flytta RGH/RGD-gymnasieprogrammen på Risbergska skolan till andra lokaler.

risbergska
Riksgymnasiet för döva och hörselskadade (RGH och RGD) finns bland annat på Risbergska Gymnasiet i Örebro. Nu föreslås att gymnasieprogrammen där ska flyttas till andra gymnasieskolor från och med hösten 2016. Alla politiska partier som är representerade i kommunfullmäktige i Örebro har diskuterat lokalfrågan. Det behövs många fler grundskoleplatser och platser inom vuxenutbildning de kommande åren, men inte lika många gymnasieplatser.

En skola anpassad för hörselskadade och döva

I den nya skrivelsen från döv- och hörselorganisationerna skriver vi att Risbergska skolan har en genomtänkt arkitektur och är anpassad för hörselskadade, döva och elever med dövblindhet. HRF och övriga organisationer uppmanar dessutom kommunen att ställa tydliga krav i sina direktiv inför de fortsatta utredningarna om omorganisationen.
Det finns nu en förväntan på att programnämnden vid nämndmötet den 6 maj ska ta ansvar för att den aviserade flytten från Risbergska Gymnasiet genomförs på ett sätt som fullt ut tar hänsyn till hörselskadade och döva elevers behov.

Organisationerna som har skrivit under brevet är:

Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Sveriges Dövas Riksförbund (SDR)
Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB)
Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning (DHB)
Unga Hörselskadade (UH)
Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF)
Dövblind Ungdom (DBU)


Länkar:
Skrivelsen till ledamöter i Programnämnden Barn och Utbildning i Örebro kommun

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.