Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-05-10">10 maj 2019</time>

Region Skåne utreder att avskaffa hörselcheckarna

Kvinna sätter på sig hörapparat, sedd från sidan.

Nu kan Region Skåne vara på gång att avskaffa hörselcheckarna. På fredagen fattades beslut om att utreda frågan, sedan ”negativa effekter observerats för såväl patienter som för Region Skåne”.
– Ett klokt beslut. Det är mycket glädjande att regionen överväger att avskaffa ett system som tillåter att hörselskadade utnyttjas, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

I tio års tid har Hörselskadades Riksförbund (HRF) riktat hård kritik mot hörselcheckar inom hörselvården – ett system som även kallas ”Fritt val av hörapparat” och ”rekvisition hörapparat”.

Och HRF är inte ensamma om kritiken. Även Socialstyrelsen, Hjälpmedelsutredningen och Statens medicinsk-etiska råd dömer ut detta system som oetiskt och en risk för vårdkvaliteten. Det gynnar hörapparatindustrins försäljningsintressen, på bekostnad av patientens och regionens bästa.

Ett fall framåt

Det är därför ett fall framåt att psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden i Region Skåne på fredagen beslutade att utreda ett avskaffande av ”rekvisition hörapparat”.

– Vi hoppas att detta är första steget mot en tryggare hörselvård i Region Skåne, säger Mattias Lundekvam.
– En ändring behövs verkligen. Vi vet att flera mottagningar styr hörselskadade mot att köpa hörapparater för tiotusentals kronor. Patienter vilseleds med påståenden om att regionens hörapparater är sämre – och att de måste betala dyrt för att höra bra. Nu har regionen möjlighet att sätta stopp för det.

Hörapparatindustrin äger mottagningar

När Region Skåne och Region Stockholms län införde ”Fritt val” inom hörselvården 2011 var avsikten god: att ge den enskilde mer inflytande över valet av hörapparater. Tanken var att de flesta skulle få hörapparater från regionen, men att det även skulle finnas möjlighet att köpa hörapparater privat, och täcka en del av kostnaden med en ”hörselcheck” från regionen.

Men snart blev hörselchecken mer regel än undantag. Trots att Region Skåne har upphandlat ett bra hörapparatsortiment säljer mottagningarna framför allt hörapparater ur sitt eget sortiment. Det här beror på att hörapparatindustrin äger de flesta av mottagningarna – de tjänar därför mer på att rekommendera de hörapparatmärken som den egna koncernen tillverkar.

Följden blir att valfriheten inom ”Fritt val” oftast reduceras till ett eller två märken och en krass fråga om prisnivå. ”Hur dyrt har du råd att höra?” Den som vill höra ”riktigt bra” uppmanas att betala över 20 000 kronor.

Mindre nöjda med privat köp

Enligt Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering känner sig patienter som valt ”rekvisition hörapparat” mindre nöjda både med hörapparaternas funktion och med information och delaktighet under förskrivningsprocessen.

Politiker i Skåne uppger dessutom att systemet med hörselcheckar försämrar Region Skånes möjligheter att upphandla ett bra eget sortiment av hörapparater.

Utredning klar i september

Region Skånes utredning om avskaffande av hörselcheckar i Skåne ska vara klar i september 2019.


Tidigare relaterade artiklar/inslag:

Hörselcheckar driver försäljning även i Skåne (HRF.se 2017-06-13)

Han höll på att bli pålurad dyra hörapparater (Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad 2017-06-13)

Hård kritik mot hörselcheckar från ny utredning (HRF.se 2017-05-31)

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (HRF.se 2017-05-31)

 

Utredningen: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

Hörselvård i Skåne styrs av hörapparatbolag: ”Rena svindleriet” (HRF.se 2015-11-02)

DEBATT: ”Ge valfrihet åt patienten – inte hörapparatindustrin” (Dagens Medicin 2018-03-02)

DEBATT: ”Hörselföretagarnas hopkok om Fritt val imponerar inte” (Dagens Medicin 2018-07-04)

 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.