Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-02-10">10 februari 2023</time>

Varningar för brist på audionomer stoppade ”utbildningspaus”

Audionom tittar i örat på ung flicka.

Varningar för audionombrist fick effekt. Nu har Lunds universitet valt att lyssna på HRF och professionen, och inte pausa intagningen till audionomutbildningen. Tvärtom ska utbildningen nu marknadsföras.

Lunds universitet var på väg att ”pausa” intagningen till audionomutbildningen, på grund av för få sökande.

Men HRF, hörselvården och den audiologiska professionen pekade på att det råder skriande brist på audionomer i nästan alla regioner (se skrivelse från HRF). Om intagningen till audionomutbildningen i Lund pausas skulle det förvärra audionombristen i hela landet, varnade HRF i ett pressmeddelande.

Protesterna gav resultat. På tisdagen kom Grundutbildningsnämnden vid medicinska fakulteten, Lunds universitet, fram till att inte pausa audionomutbildningen.

Ska marknadsföra audiomutbildningen

Istället ska Lunds universitet samarbeta med Skånes universitetssjukhus och Region Skåne och ha en gemensam informationskampanj i syfte att synliggöra audionomyrket och få upp intresset för audionomutbildningen.

Fakulteten ska också se över audionomutbildningen för att göra den mer attraktiv. Och det ska göras i samarbete med de andra lärosätena som har audionomutbildning: Örebro universitet, Göteborg universitet och Karolinska Institutet Stockholm. Även där har man nämligen problem med för få sökande.

”Ett framtidsyrke”

Beslutet att satsa på marknadsföring av audionomutbildningen välkomnas av HRF:

– Hörselvård är livsviktig för oss hörselskadade, säger Mattias Lundekvam.
– Det är mycket glädjande om Lunds universitet nu kraftsamlar för att öka intresset för audionomyrket. Efterfrågan kommer fortsätta öka under lång tid framöver. Det är ett framtidsyrke, säger Mattias Lundekvam.

Relaterade nyheter

 • Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-21">21 mars 2023</time>

  Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland

  Nu hotas hörselskadade i Västmanland än en gång av en avgiftschock. I morgon, onsdag, ska regionens hälso- och sjukvårdsnämnd ta ställning till ett förslag som innebär att de flesta får betala 2 200 kronor för hörapparater – Sveriges högsta utprovningsavgift.

 • Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-17">17 mars 2023</time>

  Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne

  Ännu en utredning pekar på mycket allvarliga brister inom hörselvården i Region Skåne. Allt fler köper sina hörapparater privat, helt i onödan. Det finns "risk att patienter uppmuntras av förskrivaren att välja Friare val", enligt utredningen.

 • HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-07">7 mars 2023</time>

  HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson

  Vi behöver stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetslivet och värna rätten till hörselvård utifrån behov. Det var ett par av de frågor som HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam tog upp på måndagen, när han träffade Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.