Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-02-10">10 februari 2023</time>

Varningar för brist på audionomer stoppade ”utbildningspaus”

Audionom tittar i örat på ung flicka.

Varningar för audionombrist fick effekt. Nu har Lunds universitet valt att lyssna på HRF och professionen, och inte pausa intagningen till audionomutbildningen. Tvärtom ska utbildningen nu marknadsföras.

Lunds universitet var på väg att ”pausa” intagningen till audionomutbildningen, på grund av för få sökande.

Men HRF, hörselvården och den audiologiska professionen pekade på att det råder skriande brist på audionomer i nästan alla regioner (se skrivelse från HRF). Om intagningen till audionomutbildningen i Lund pausas skulle det förvärra audionombristen i hela landet, varnade HRF i ett pressmeddelande.

Protesterna gav resultat. På tisdagen kom Grundutbildningsnämnden vid medicinska fakulteten, Lunds universitet, fram till att inte pausa audionomutbildningen.

Ska marknadsföra audiomutbildningen

Istället ska Lunds universitet samarbeta med Skånes universitetssjukhus och Region Skåne och ha en gemensam informationskampanj i syfte att synliggöra audionomyrket och få upp intresset för audionomutbildningen.

Fakulteten ska också se över audionomutbildningen för att göra den mer attraktiv. Och det ska göras i samarbete med de andra lärosätena som har audionomutbildning: Örebro universitet, Göteborg universitet och Karolinska Institutet Stockholm. Även där har man nämligen problem med för få sökande.

”Ett framtidsyrke”

Beslutet att satsa på marknadsföring av audionomutbildningen välkomnas av HRF:

– Hörselvård är livsviktig för oss hörselskadade, säger Mattias Lundekvam.
– Det är mycket glädjande om Lunds universitet nu kraftsamlar för att öka intresset för audionomyrket. Efterfrågan kommer fortsätta öka under lång tid framöver. Det är ett framtidsyrke, säger Mattias Lundekvam.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.