Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2023-02-06">6 februari 2023</time>

Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist

Kvinna med mörkt hår och blå tröja får en hörapparat placerad bakom örat av person med vit rock.

Det råder skriande brist på audionomer i Sverige. Trots det kan Lunds universitet i morgon, tisdag, besluta att pausa intagningen till audionomutbildningen.
– Det skulle förvärra audionombristen. Och det vore förödande för 1,5 miljoner hörselskadade, varnar Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

Köerna till hörselvården i landet är långa – på sina håll uppåt 18 månader. Och det beror i huvudsak på att det inte utbildas tillräckligt många audionomer.

Trots det ska Grundutbildningsnämnden vid medicinska fakulteten, Lunds universitet, imorgon, tisdag, ta ställning till ett förslag om att pausa intagningen till audionomutbildningen.

”Häpnadsväckande dåligt”

– Ett häpnadsväckande dåligt förslag. Om intagningen till audionomutbildningen i Lund pausas kan det förvärra audionombristen i hela landet, säger Mattias Lundekvam.

Förslaget om att begränsa intagningen uppges bero på för få sökande. Men universitetet bör i så fall snarare marknadsföra utbildningen, inte begränsa utbildningsplatserna, anser Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Livsviktig hörselvård

Drygt 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning, varav närmare en miljon behöver hörapparater.

– Hörselvården är livsviktig för oss hörselskadade, förklarar Mattias Lundekvam.
– De extrema köer vi nu ser får allvarliga konsekvenser. Människor isoleras, kan inte jobba och riskerar att drabbas av förvärrad tinnitus, utmattning, demens och andra hälsoproblem.

Presskontakt

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef
tel 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

HRFs pressrum

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.