Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-03-07">7 mars 2023</time>

HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson

Vi behöver stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetslivet och värna rätten till hörselvård utifrån behov.
Det var ett par av de frågor som HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam tog upp på måndagen, när han träffade Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.

I en partiledardebatt i januari fällde Magdalena Andersson en kommentar om att Ulf Kristersson borde plocka fram hörapparaten. HRF skrev då ett brev och förklarade varför uttryckssättet bidrar till att stigmatisera hörselskadade. Samtidigt tog Mattias Lundekvam initiativ till ett möte, för att berätta om livssituationen för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

På måndagen blev det av. Då träffade Magdalena Andersson HRFs förbundsordförande, för ett samtal om olika utmaningar hörselskadade ställs inför – och vad som behövs för att ge rätt stöd, så att människor både kan jobba och leva ett bra liv som hörselskadade.

Stor påfrestning för arbetstagare

Över 700 000 hörselskadade är i yrkesverksam ålder.
Men ungefär hälften, 350 000, har inte ens haft kontakt med hörselvården.
De flesta saknar arbetshjälpmedel och andra anpassningar. Många ”dubbelarbetar” för att försöka täcka upp för bristande tillgänglighet.

Det här innebär en stor påfrestning, som alltför ofta leder till ohälsa. Det är vanligt med ständig trötthet, svår tinnitus, stressymptom, huvudvärk.

Stoppa utslagningen

För att stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetsmarknaden vill HRF bland annat att den förordning som styr Försäkringskassans bidrag till arbetshjälpmedel ska ändras, så att fler kan få hjälpmedel efter behov. Även Arbetsförmedlingens resurser och stöd till hörselskadade behöver stärkas.

HRF vill också att hörmiljö och hörselfrågor ska bli en självklar del av det systematiska arbetsmiljöarbetet på alla arbetsplatser. En del av det är regelbunden hörselscreening av arbetstagare, så att fler kan få hörselvård och annat stöd så tidigt som möjligt.

Ojämlik hörselvård

Mattias Lundekvam och Magdalena Andersson pratade också om vikten av att ha jämlik tillgång till hörselvård i hela landet. I dag skiljer sig både vården och avgifterna mycket åt, och på många håll är väntetiderna över ett år långa.

I Region Skåne och Region Stockholm har hörapparatkoncerner dessutom ett mycket stort inflytande över själva vården, eftersom de äger de flesta av hörselmottagningarna.

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.