Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-06-25">25 juni 2018</time>

Högre risk för hörselskador bland kvinnliga förskollärare

Förskolebarn som sitter på golvet och ropar

Kvinnor som jobbar inom förskolan löper större risk att drabbas av hörselskador än personal inom andra kvinnodominerade yrken. Det visar en ny avhandling av audionomen Sofie Fredriksson, som tycker att det forskas för lite om hörselproblem bland kvinnor.

Bullret inom förskolan utgör en större risk än bullret i en fabrik, eftersom förskolelärarna måste anstränga sig för att höra i bullret. Det visar doktorsavhandlingen ”Hearing-related symptoms among women”, som Sofie Fredriksson disputerade med i mitten av juni, vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Häften har svårt att höra

En enkät bland 10 000 kvinnor, varav hälften inom förskolan och hälften inom andra kvinnodominerade yrken, visade bland annat att sju av tio förskolelärare blir lätt stressade av ljud, så kallad ljudtrötthet. Hälften har svårt att höra vad andra säger på jobbet på grund av ljudmiljön och ungefär lika många uppger att de är ljudöverkänsliga. I andra kvinnodominerade yrken är motsvarande siffror betydligt lägre.

Stort problem under lång tid

Dålig ljudmiljö har länge varit ett enormt problem inom förskolan. Redan 2010 slog HRF larm om dålig ljudmiljö i förskolan i rapporten ”Kakofonien”. En HRF-undersökning bland medlemmar i Lärarförbundet visade att hela 73 procent upplevde ljudmiljön på jobbet som ett problem i stort sett hela tiden. En stor andel av dessa medlemmar arbetade inom just förskolan. Sedan dess har HRF lyckats sätta ljudmiljö på samhällets dagordning och sätta blåslampa på såväl politiker som arbetsgivare och fack.

Länkar

Ljud orsakar oftare stress hos förskolepersonal (Sveriges Radio Ekot 2018-06-25)

”Kakofonien: En rapport om störande ljud och samtalsvänliga ljudmiljöer” (pdf)

Avhandlingen ”Hearing-related symptoms among women – Occurrence of symptoms and effects of occupational exposure to noise and stress”.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.