Kategori: Nyhet
Datum:

Dubbade filmer visas utan text på bio – familjer drabbas

Mattias Lundekvam intervjuas av SVT Kulturnyheterna

I dag visas svenska filmer textade på de flesta biografer. Men inte dubbade familjefilmer.
– Jag tvingas välja filmer utifrån vilka som har textning och inte utifrån vilka filmer som mina barn vill se, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, till SVTs Kulturnyheterna.
Och nu utlovar filmbolaget Twentieth Century Fox ändring.

Det var en stor framgång för HRF när de stora biografkedjorna SF Bio och Svenska Bio i december 2014 började visa svenska filmer med text. Det var ett resultat av många års påverkansarbete och diskussioner med film- och biobranschen. I ett slag blev textning norm på bio.

Men nu, två år senare, är det fortfarande en kategori filmer som saknar textning på bio: familjefilmer som dubbats med svenska röster – till exempel de flesta animerade filmer.

Drabbar barnfamiljer

Det här drabbar framför allt familjer där en eller båda föräldrarna är hörselskadade. HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam, som själv är småbarnsförälder, berättar i SVTs Kulturnyheterna:
– När man ser en film med sina barn då måste man kunna följa upp den, vad som sades och vad som hände i filmen. Det är en stor och viktig del av att titta på film tillsammans och det är en omöjlighet för mig och gör helt enkelt att jag väljer bort det. Andra får gå på bio med mina barn.

Att dubbade filmer inte textas beror framför allt på att de har producerats utomlands och inte får svenskt produktionsstöd. I stort sett alla svenska filmer textas eftersom ”anpassning för textning” är ett villkor för att få statligt filmstöd.

Nu ska Fox börja texta

Efter påstötning från HRF har filmbolaget Twentieth Century Fox nu meddelat att de planerar att förse alla ”kommande dubbade filmer med en textfil som gör det möjligt för alla biografägare att enkelt visa dubbade filmer med svenska texter”.

Disney meddelar bara att de ”tittar globalt på olika tekniska lösningar för att stärka bioupplevelsen för besökare med syn- eller hörselnedsättning”.

Filmbolaget United International Pictures (UIP) skyller på tekniska problem  och tidsbrist, men säger att de jobbar med frågan.

Biofilm – fortfarande inte tillgängligt för alla (SVTs Kulturnyheterna 2016-12-22)

Nu ska SF Bio visa alla svenska filmer med text, i hela landet (HRF.se 2014-11-06)

Relaterade nyheter

  • Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”

    Nu har TV4 tänkt om. Nyligen, efter en ihållande tittarstorm och hård kritik från HRF, började TV4 autotexta flera direktsända program i linjär tv. "Trycket blev för stort", berättar TV4s tillgänglighetsansvariga.

  • HRF i P4 Extra: ”Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp de behöver!”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF i P4 Extra: ”Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp de behöver!”

    "Ge inte upp. Tjata, ring, ligg på!" Det rådet gav HRFs förbundsordförande Jonas Sahlberg i P4 Extra på tisdagen, till Andreas Svensson, 44 – en av många som drabbas av hörselvårdsköer på både ett och två år.
    Samtidigt uppmanade han regionerna att agera: "Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp som de behöver!"

  • HRFs kongress om kökrisen: ”Vi kräver omedelbara åtgärder”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRFs kongress om kökrisen: ”Vi kräver omedelbara åtgärder”

    "Hörselvårdens väntetider på både ett och två år innebär att vi riskerar att allvarligt försämra folkhälsan och öka vårdbehovet i hela landet."
    Det säger Hörselskadades Riksförbunds kongress i ett uttalande, som antogs 25 maj.
    "Vi kräver omedelbara åtgärder för att säkerställa att alla kan få hörselrehabilitering utifrån behov, i rimlig tid. Det är dags för landets regioner att prioritera hörselvården betydligt högre."