Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-12-23">23 december 2016</time>

Dubbade filmer visas utan text på bio – familjer drabbas

Mattias Lundekvam intervjuas av SVT Kulturnyheterna

I dag visas svenska filmer textade på de flesta biografer. Men inte dubbade familjefilmer.
– Jag tvingas välja filmer utifrån vilka som har textning och inte utifrån vilka filmer som mina barn vill se, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, till SVTs Kulturnyheterna.
Och nu utlovar filmbolaget Twentieth Century Fox ändring.

Det var en stor framgång för HRF när de stora biografkedjorna SF Bio och Svenska Bio i december 2014 började visa svenska filmer med text. Det var ett resultat av många års påverkansarbete och diskussioner med film- och biobranschen. I ett slag blev textning norm på bio.

Men nu, två år senare, är det fortfarande en kategori filmer som saknar textning på bio: familjefilmer som dubbats med svenska röster – till exempel de flesta animerade filmer.

Drabbar barnfamiljer

Det här drabbar framför allt familjer där en eller båda föräldrarna är hörselskadade. HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam, som själv är småbarnsförälder, berättar i SVTs Kulturnyheterna:
– När man ser en film med sina barn då måste man kunna följa upp den, vad som sades och vad som hände i filmen. Det är en stor och viktig del av att titta på film tillsammans och det är en omöjlighet för mig och gör helt enkelt att jag väljer bort det. Andra får gå på bio med mina barn.

Att dubbade filmer inte textas beror framför allt på att de har producerats utomlands och inte får svenskt produktionsstöd. I stort sett alla svenska filmer textas eftersom ”anpassning för textning” är ett villkor för att få statligt filmstöd.

Nu ska Fox börja texta

Efter påstötning från HRF har filmbolaget Twentieth Century Fox nu meddelat att de planerar att förse alla ”kommande dubbade filmer med en textfil som gör det möjligt för alla biografägare att enkelt visa dubbade filmer med svenska texter”.

Disney meddelar bara att de ”tittar globalt på olika tekniska lösningar för att stärka bioupplevelsen för besökare med syn- eller hörselnedsättning”.

Filmbolaget United International Pictures (UIP) skyller på tekniska problem  och tidsbrist, men säger att de jobbar med frågan.

Biofilm – fortfarande inte tillgängligt för alla (SVTs Kulturnyheterna 2016-12-22)

Nu ska SF Bio visa alla svenska filmer med text, i hela landet (HRF.se 2014-11-06)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.