Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-11-15">15 november 2018</time>

Över 2 miljoner kronor till hörselforskning ur HRFs fond

Barn med ljust hår och svart tröja ser in i kameran.

I dag beslutade Hörselforskningsfonden att dela ut över 2 miljoner kronor till ny hörselforskning. Mer än någonsin tidigare. Fonden, som drivs av Hörselskadades Riksförbund, beviljar i år anslag till totalt nio forskningsprojekt, om allt från hörselnedsättning hos barn till verktyg för diagnos via smartphone.

HRF instiftade Hörselforskningsfonden 1989, för att skapa bättre möjligheter för medicinsk, beteendevetenskaplig och teknisk hörselforskning. Varje år fördelas medel ur fonden till olika forskningsprojekt. Vilka projekt som får medel och hur mycket beslutas av fondens styrelse, som består av ledande forskare inom hörselområdet samt representanter för HRF.

Forskning om barn

I år har Hörselforskningsfonden haft ett särskilt fokus på forskning som rör barn. Av de 2 057 000 kronor som fördelades på torsdagen gick 500 000 till forskning om orsaker till genetisk hörselnedsättning hos barn. Anslag beviljades också till forskning om hörselmätningar på barn, barns språkutveckling samt nyttan med hörapparater hos barn under de första levnadsåren.

Diagnos via smartphone

Andra forskningsprojekt som fick medel handlade om hur demenssjukdomar och kognitiv svikt påverkar hörseln, risk för bullerskador vid olika tider på dygnet, behandling av vestabulärt schwannom (godartad tumör på hörselnerven), benledningsapparater och riktningshörsel, samt utveckling av diagnosverktyg som kan användas i en smartphone. Det senare innebär att det blir enklare att ställa diagnos på distans, på platser där det är långt till hörselklinik – projektet genomförs i samarbete mellan ÖNH-läkare i Sverige och i Sydafrika.

Mer information om de nio forskningsprojekten kommer!


Stöd hörselforskningen!

HRF instiftade Hörselforskningsfonden 1989, för att skapa bättre möjligheter för hörselforskningen. En del av de medel HRF samlar in går till denna fond, en del går till HRFs intressepolitiska arbete, rådgivningstjänsten Hörsellinjen med mera. HRF har ett 90-konto, vilket innebär att verksamheten kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Den som vill stödja hörselforskningen kan ge en gåva via webben eller göra en inbetalning på HRFs plusgiro 90 03 14–6. Vill du öronmärka pengarna till forskning anger du det vid inbetalningen.

Relaterade nyheter

 • Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-07-02">2 juli 2023</time>

  Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar

  Sommar och semester! Men kanske också hörselstress? Vi på HRF önskar glad sommar med tolv tips på hur du kan hitta ditt hörselsmarta jag, mitt i sommarlugnet – och hitta vägar till ett bättre liv, året om.

 • Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-30">30 juni 2023</time>

  Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen

  Almedalsveckan har tagit ett rejält kliv tillbaka när det gäller hörseltillgänglighet de senaste åren. Bara en dryg tredjedel av arrangemangen har teleslinga och inte ens en tiondel av webbsändningarna textas.
  Men en sak går åt rätt håll: Skrivtolkning i mobilen.

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-02">2 juni 2023</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023

  Den 1 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2023. Nu kan du se hela sändningen i efterhand.