Hörselskador är ett av våra största folkhälsoproblem. Ändå avsätts ganska lite samhällsresurser till forskning om hörsel. Därför har HRF instiftat Hörselforskningsfonden och startat Forskningsinstitutet Hörselbron.
Via Hörselforskningsfonden delar vi ut anslag till medicinsk, beteendevetenskaplig och teknisk forskning. Det kan till exempel handla om orsaker till hörselskador och hur de kan botas, effektivare diagnosmetoder, bättre kommunikation, samt utveckling av hjälpmedel och behandlingsmetoder som kan ge hörselskadade en bättre tillvaro. Anslagen fördelas av ledande forskare inom området.
I november 2019 delade Hörselforskningsfonden ut över 2,5 miljoner kronor till olika typer av hörselforskning.
Forskningsinstitutet Hörselbron bedriver forskning inom teknisk audiologi. Här arbetar forskare bland annat med att utvärdera hörapparater och utprovningsprocesser samt att utveckla nya, tekniska lösningar.
Läs mer om hur du kan bidra till HRFs insamling till förmån för hörselforskningen
Ur HRFs intressepolitiska program: Forskning och utveckling
HRF anser…
- att hörselforskning i bred bemärkelse – med medicinsk, teknisk, beteendevetenskaplig, samhällsvetenskaplig eller annan inriktning – ska ha en framskjuten plats inom svensk forskning.
- att audiologi ska vara ett eget ämnesområde på universitetsnivå samt att det ska bedrivas klinisk forskning inom audiologi vid universitetssjukhus.
- att resultat av forskning och utveckling som är till gagn för hörselskadade ska tillvaratas och spridas så att det kommer till praktisk tillämpning.
- att det ska skapas goda förutsättningar för tvärvetenskaplig forskning med inriktning på hörsel.
- att det ska göras kontinuerliga kvalitetsuppföljningar av hörapparater, hjälpmedel och andra habiliterande och rehabiliterande insatser.