Grader av hörselnedsättning
Lätt, måttlig eller grav hörselnedsättning?
En hörselnedsättning brukar graderas; normal, lindrig, måttlig, grav eller svår till mycket svår eller dövhet. Oavsett hörselskadans omfattning innebär det i regel ljuden blir svagare, att ljudet blir oskarpt, att vissa ljudområden och frekvenser helt faller bort, att ljudet förvrängs och att det blir svårt att skilja olika ljud från varandra. Den allra mest påtagliga konsekvensen av hörselnedsättning är att det blir svårare att uppfatta tal och vad andra säger.
Graden av hörselnedsättning
Audiogram är ett diagram som visar resultatet av en hörselundersökning som kallas tonaudiometri. Baserat på resultatet av tonaudiometrin och audiogrammet räknas ett tonmedelvärde ut. Tonmedelvärden används för att beskriva graden av hörselnedsättning. WHO har tagit fram följande indelning, samma som svensk hörselvård använder sig av. Tonaudiometri och audigrammet visar också var i hörselsystemet hörselnedsättningen finns.
Enligt WHOs riktlinjer
- Normal hörsel: -10 till 20 dB HL
- Lätt hörselnedsättning: 20 till <35 dB HL
- Måttlig hörselnedsättning: 35 till <50 dB HL
- Måttlig till grav hörselnedsättning: 50 till <65 dB HL
- Grav hörselnedsättning: 65 till <80 dB HL
- Grav till svår hörselnedsättning: 80 till <95 dB HL
- Mycket svår hörselnedsättning till dövhet: 95 dB HL eller mer
Komihåg! Ett tonaudiogram eller tonmedelvärdet ger aldrig hela bilden av en persons hörsel. Hörseln och hörselskärpan kan vara av dålig kvalité fastän hörselnedsättningen räknas som lindrig.
För personer med grava hörselnedsättningar (tonmedelvärde 65 dB HL eller mer) finns ett särskilt ”vårdförlopp” antaget.
”Talbananen”
I den bananliknande skuggan i diagrammet nedan finns talljuden i svenska språket. En hörselnedsättning som påverkar förmågan att uppfatta tal ligger inom eller under detta område. Det är därför området brukar kallas ”talbananen”. Ju längre ned ett talljud ligger desto starkare ljudstyrka och mer energi har det. Diskanten ligger till höger och basen till vänster. Du kan se hur väsande konsonanter som ”s”, ”f” och ”tj” befinner sig i diskanten. Medan vokaler har mest energi, alltså hörs starkast, av alla talljud.
Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Få hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771 – 888 000
Öppet helgfria vardagar kl. 09.00 – 12.00Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stötta HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmart framtid. Tillsammans arbetar vi mot ett hörselsmart samhälle!