Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-03-09">9 mars 2014</time>

WHO uppmanar världens regeringar att satsa mer på hörselvård

FNs världshälsoorganisation, WHO. uppmanar världens regeringar att investera i hörselvård. Ungefär 360 miljoner människor i världen har nedsatt hörsel, och enligt WHO har hälften av dessa hörselskador som hade kunnat förhindras genom enkla åtgärder.

WHO efterlyser mer hörselvård runt om i världen. Foto: The London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM)/A. Smith

Hörselnedsättning är en av världens vanligaste funktionsnedsättningar, men många länder saknar hälsovård som kan förhindra onödiga hörselskador, konstaterar WHO. De påpekar också att alltför få som har en hörselnedsättning får hörselvård.

En WHO-undersökning bland 76 länder visar att endast 32 av dem har kapacitet för att förebygga och behandla hörselnedsättning. De länder som har störst andel hörselskadade finns framför allt i Stilla havs-området, södra Asien och i Afrika söder om Sahara.

– WHO-undersökningen är en signal till världens regeringar , inte minst på primärvårdsnivå, säger Etienne Krug, chef för WHOs avdelning för förebyggande av våld, skador och funktionsnedsättning.
– Sådana hörselvårdssatsningar måste omfatta hela befolkningen, inklusive sämre bemedlade.

De vanligaste orsakerna till hörselnedsättning bland yngre personer är obehandlade öroninflammationer. Andra orsaker är sjukdomar som det finns vaccin emot, framför allt röda hund, hjärnhinneinflammation (meningit), mässlingen och påssjuka.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.