Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-02-02">2 februari 2015</time>

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA – nu som sms

Från och med den 1 februari 2015 är det möjligt för allmänheten att få Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som sms till mobiltelefoner som är registrerade på en adress i ett drabbat område. Det här innebär ökad säkerhet för landets hörselskadade och döva.

hesafredrik_210px.img_assist_custom-200x146
Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, används vid olyckor och allvarliga händelser och för att varna för och informera om störningar i samhällsviktiga funktioner och i samband med mycket ovanliga händelser. Men under lång tid har VMA varit ett ljudlarm, och inte varit tillgängligt för hörselskadade och döva. HRF har därför drivit kravet på VMA via sms och nu har det blivit verklighet!

I september 2014 började VMA skickas ut genom ett talmeddelande till fasta telefoner i ett drabbat område, men nu är systemet utvecklat och kan även skickas som sms till mobiltelefoner. Systemet är ett komplement till de traditionella kanalerna för VMA såsom radio, tv och utomhusljudsignalen ”Hesa Fredrik”.

Uppdrag av staten

Att utveckla VMA via sms var ett uppdrag som SOS Alarm fick av staten 2013. Nästa förhoppning är att få igenom den lagändring som krävs för att kunna lokalisera människor vid ett VMA.

– Det skulle innebära att vi kan nå många fler och skapa större trygghet i en händelse, säger Karin Andersson, tillförordnad affärsområdeschef 112/Räddning och Krisberedskap och som även är projektledare för implementeringen av nytt kompletterande system för VMA.

Länkar

Krisinformation.se: VMA: Så varnas allmänheten

SOS Alarm: Hesa Fredrik i din mobiltelefon

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.