Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-01-18">18 januari 2019</time>

Viktig seger för rätten till hörhjälpmedel på jobbet

Händer vrider ur en gul trasa över en röd hink med skummande vatten.

En hörselskadad lokalvårdare har vunnit en viktig seger för rätten till hörhjälpmedel i arbetslivet. Kammarrätten har nu beslutat att hon inte ska tvingas ”klara sig” med bara hörapparater, vilket Allmänna ombudet för socialförsäkringen (AO) ansåg.

En hörselskadad kvinna i Jämtland har tagit hem en rättslig seger i Kammarrätten som kan få stor betydelse för hörselskadade arbetstagare i hela landet, rapporterar Länstidningen i Östersund.

– Hon vann över ett överklagande präglat av både fördomar och okunnighet om hörselskadades behov i arbetslivet, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Behöver hjälpmedel för arbetsmöten

Kvinnan, som arbetar som lokalvårdare, sökte bidrag till arbetshjälpmedel hos Försäkringskassan. Hon behövde hjälpmedel för att kunna delta i arbetsmöten, utbildningar, personalsamtal, föreläsningar och liknande.

Försäkringskassan tyckte att det var rimligt och beviljade bidrag på drygt 84 000 kronor till ett bärbart kommunikationssystem.

”Städar ju mest”

Men Försäkringskassans beslut överklagades av Allmänna ombudet för socialförsäkringen (AO). AO ansåg att kvinnan borde ”klara sig” med hörapparater.

Hon städade ju mest och hade inte många möten – alltså skulle hörapparater räcka.

Fick rätt i Kammarrätten

Kammarrätten har nu beslutat till lokalvårdarens fördel, snart tre år efter hennes ursprungliga ansökan om bidrag till arbetshjälpmedel.

Den hörselskadade kvinnan och hennes arbetsgivare förklarade till rätten att det ingår i hennes arbete att delta i möten och vidareutbildning, och att det då inte räcker det inte med hörapparater.

I motsats till AO ansåg Kammarrätten att det var ett gott skäl till att bevilja bidrag.

Överklagar för ny rättspraxis

Allmänna ombudet för socialförsäkringen (AO) är en instans som har i uppdrag att överklaga beslut för att få fram vägledande domar och ny rättspraxis inom socialförsäkringen. Syftet är att tillämpningen av socialförsäkringen ska bli mer enhetlig och att oklarheter ska kunna klarläggas.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.