Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-11">11 juli 2017</time>

Nu ska vårdvalet analyseras, lovar Region Östergötland

Porträtt på Rebecca Hägg (S), 1:e vice ordförande, hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland intill logga för Region Östergötland
Rebecca Hägg (S), 1:e vice ordförande, hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland

”Vi kommer att analysera orsakerna till det försämrade resultatet i kvalitetsregistret”. Det lovar nu Region Östergötland, sedan Hörselskadades Riksförbund (HRF) slagit larm om att hörselvården i Östergötland fått sämre betyg sedan vårdval infördes 2013. Hur regionen väljer att agera kan få betydelse för hörselvården även i andra delar av landet.

Hörselvården i Östergötland har blivit allt sämre sedan vårdval infördes. Det visar kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på enkäter bland hörapparatanvändarna själva i 15 landsting och regioner.
”Nu måste Region Östergötland utreda orsakerna”, krävde HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, och HRF Östergötlands distriktsordförande, Bo-Göran Ahl, i en gemensam debattartikel i Corren i slutet av juni. De undrar: ”Är vårdval förenligt med hög vårdkvalitet?”

Och nu försäkrar Rebecca Hägg (S), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland (bilden) att de ”tar den oro som lyfts på stort allvar” och lovar i en debattreplik att de ska ”analysera orsakerna” till den negativa utvecklingen inom hörselvården. Se hela debattrepliken nedan.


Debattreplik, Ordet fritt, Corren 2017-07-11:

Svar på ”Sämre hörselvård efter vårdval”, Corren Debatt, 2017-06-27

”Vi tar den oro som lyfts på stort allvar”

I en debattartikel lyfter Hörselskadades Riksförbund utvecklingen av hörselvården i Östergötland. Självklart tar vi den oro som lyfts på stort allvar.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om införande av vårdval bland annat för att minska de långa väntetiderna inom hörselvården. Sedan införandet har tillgängligheten också förbättrats.

Det är självklart viktigt att vården även håller en hög kvalitet. Vi kommer därför att analysera orsakerna till det försämrade resultatet i kvalitetsregistret och ta med det i det fortsatta arbetet med att utveckla hörsel vården i länet.

När det gäller hörapparat industrins inflytande över mottagningarna ska regionen arbeta för att säkerställa att patienten får fullständig information om olika valmöjligheter. Patienten ska vara medskapare i vården och alltid ha korrekt och relevant information om sina valmöjligheter.

Alla östgötar ska kunna känna att de får en trygg och rättvis vård på lika villkor som håller en hög kvalitet. Det gäller självklart även hörselvården och oavsett vem som bedriver vården.

Rebecca Hägg (S), 1:e vice ordförande, hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Östergötland

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.