Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-03-28">28 mars 2022</time>

Tre Oscars till film om hörande dotter i döv familj

Fyra personer längst fram i publik ler och applåderar.
Familjen Rossi i filmen "CODA". Till höger: Oscarsvinnaren Troy Kotsur, intill Marlee Matlin som vann en Oscar 1987. Foto: Apple TV+

Det blev storslam på Oscarsgalan för filmen ”CODA” – berättelsen om en hörande flicka i en familj där alla andra är döva. Den kammade hem tre Oscars, för Bästa film, Bästa manliga biroll och Bästa manus efter förlaga. Och för andra gången 35 år gick priset till en döv skådespelare.

Filmen ”CODA” är baserad på en fransk film, ”La Famille Bélier” (2014), som fick hård kritik från dövvärlden när den kom. Men till skillnad från förlagan är majoriteten av rollbesättningen i ”CODA” döva och teckenspråkiga, inklusive Troy Kotsur, som fick en Oscar för Bästa manliga biroll.

– Det är fantastiskt att vår film har nått ut globalt och ända in i Vita huset, sa Troy Kotsur i sitt tacktal, som han höll på på amerikanskt teckenspråk, och hyllade bland andra filmens regissör:
– Spielberg har sagt att bra regi handlar om kommunikation och Sian [Heder] är den bästa kommunikatören – hon är vår bro som har sammanfört den döva och den hörande världen.

Teckenspråkigt tacktal, för tredje gången

Troy Kotsur är den andra döva skådespelaren att vinna en Oscar. Marlee Matlin, som spelar mamman i filmen ”CODA”, fick Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Bortom alla ord” 1987.

Men för fem år sedan hölls också tacktal på teckenspråk, när brittiska kortfilmen ”The Silent Child” fick en Oscar. Rachel Shenton, hörande skådespelare och manusförfattare, tackade då Oscarspubliken på brittiskt teckenspråk.

”Livsförändrande”

Filmen ”CODA” tog även hem Oscar för Bästa film samt en Oscar i kategorin Bästa manus efter förlaga.

– Att skriva och göra den här filmen var verkligen livsförändrande som konstnär och människa, sa manusförfattaren och regissören Sian Heder.

Feelgood om hörande barn till döva

CODA är kort för Children Of Deaf Adults (barn till döva vuxna).

Filmen med detta namn är en känslosam ”feelgood-film”, som handlar om 17-åriga Ruby Rossi (Emilia Jones), den enda hörande i en familj där övriga är döva. Hon fungerar som tolk åt sina föräldrar, bland annat på familjens fiskebåt, som hon arbetar på före skolan. Ruby älskar att sjunga och uppmuntras att ansöka om stipendier till Bostons Berklee College of Music, men slits mellan sina drömmar och lojaliteten till sin familj.

”CODA” har tidigare prisats på bland annat Sundance-festivalen och SAG-galan, men har också fått kritik för att vara alltför förutsägbar, oäkta och klichéfylld.

Länkar

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.