Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-03-28">28 mars 2022</time>

Tre Oscars till film om hörande dotter i döv familj

Fyra personer längst fram i publik ler och applåderar.
Familjen Rossi i filmen "CODA". Till höger: Oscarsvinnaren Troy Kotsur, intill Marlee Matlin som vann en Oscar 1987. Foto: Apple TV+

Det blev storslam på Oscarsgalan för filmen ”CODA” – berättelsen om en hörande flicka i en familj där alla andra är döva. Den kammade hem tre Oscars, för Bästa film, Bästa manliga biroll och Bästa manus efter förlaga. Och för andra gången 35 år gick priset till en döv skådespelare.

Filmen ”CODA” är baserad på en fransk film, ”La Famille Bélier” (2014), som fick hård kritik från dövvärlden när den kom. Men till skillnad från förlagan är majoriteten av rollbesättningen i ”CODA” döva och teckenspråkiga, inklusive Troy Kotsur, som fick en Oscar för Bästa manliga biroll.

– Det är fantastiskt att vår film har nått ut globalt och ända in i Vita huset, sa Troy Kotsur i sitt tacktal, som han höll på på amerikanskt teckenspråk, och hyllade bland andra filmens regissör:
– Spielberg har sagt att bra regi handlar om kommunikation och Sian [Heder] är den bästa kommunikatören – hon är vår bro som har sammanfört den döva och den hörande världen.

Teckenspråkigt tacktal, för tredje gången

Troy Kotsur är den andra döva skådespelaren att vinna en Oscar. Marlee Matlin, som spelar mamman i filmen ”CODA”, fick Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Bortom alla ord” 1987.

Men för fem år sedan hölls också tacktal på teckenspråk, när brittiska kortfilmen ”The Silent Child” fick en Oscar. Rachel Shenton, hörande skådespelare och manusförfattare, tackade då Oscarspubliken på brittiskt teckenspråk.

”Livsförändrande”

Filmen ”CODA” tog även hem Oscar för Bästa film samt en Oscar i kategorin Bästa manus efter förlaga.

– Att skriva och göra den här filmen var verkligen livsförändrande som konstnär och människa, sa manusförfattaren och regissören Sian Heder.

Feelgood om hörande barn till döva

CODA är kort för Children Of Deaf Adults (barn till döva vuxna).

Filmen med detta namn är en känslosam ”feelgood-film”, som handlar om 17-åriga Ruby Rossi (Emilia Jones), den enda hörande i en familj där övriga är döva. Hon fungerar som tolk åt sina föräldrar, bland annat på familjens fiskebåt, som hon arbetar på före skolan. Ruby älskar att sjunga och uppmuntras att ansöka om stipendier till Bostons Berklee College of Music, men slits mellan sina drömmar och lojaliteten till sin familj.

”CODA” har tidigare prisats på bland annat Sundance-festivalen och SAG-galan, men har också fått kritik för att vara alltför förutsägbar, oäkta och klichéfylld.

Länkar

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.