Kategori: Nyhet
Datum:

Tre Oscars till film om hörande dotter i döv familj

Fyra personer längst fram i publik ler och applåderar.
Familjen Rossi i filmen "CODA". Till höger: Oscarsvinnaren Troy Kotsur, intill Marlee Matlin som vann en Oscar 1987. Foto: Apple TV+

Det blev storslam på Oscarsgalan för filmen ”CODA” – berättelsen om en hörande flicka i en familj där alla andra är döva. Den kammade hem tre Oscars, för Bästa film, Bästa manliga biroll och Bästa manus efter förlaga. Och för andra gången 35 år gick priset till en döv skådespelare.

Filmen ”CODA” är baserad på en fransk film, ”La Famille Bélier” (2014), som fick hård kritik från dövvärlden när den kom. Men till skillnad från förlagan är majoriteten av rollbesättningen i ”CODA” döva och teckenspråkiga, inklusive Troy Kotsur, som fick en Oscar för Bästa manliga biroll.

– Det är fantastiskt att vår film har nått ut globalt och ända in i Vita huset, sa Troy Kotsur i sitt tacktal, som han höll på på amerikanskt teckenspråk, och hyllade bland andra filmens regissör:
– Spielberg har sagt att bra regi handlar om kommunikation och Sian [Heder] är den bästa kommunikatören – hon är vår bro som har sammanfört den döva och den hörande världen.

Teckenspråkigt tacktal, för tredje gången

Troy Kotsur är den andra döva skådespelaren att vinna en Oscar. Marlee Matlin, som spelar mamman i filmen ”CODA”, fick Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Bortom alla ord” 1987.

Men för fem år sedan hölls också tacktal på teckenspråk, när brittiska kortfilmen ”The Silent Child” fick en Oscar. Rachel Shenton, hörande skådespelare och manusförfattare, tackade då Oscarspubliken på brittiskt teckenspråk.

”Livsförändrande”

Filmen ”CODA” tog även hem Oscar för Bästa film samt en Oscar i kategorin Bästa manus efter förlaga.

– Att skriva och göra den här filmen var verkligen livsförändrande som konstnär och människa, sa manusförfattaren och regissören Sian Heder.

Feelgood om hörande barn till döva

CODA är kort för Children Of Deaf Adults (barn till döva vuxna).

Filmen med detta namn är en känslosam ”feelgood-film”, som handlar om 17-åriga Ruby Rossi (Emilia Jones), den enda hörande i en familj där övriga är döva. Hon fungerar som tolk åt sina föräldrar, bland annat på familjens fiskebåt, som hon arbetar på före skolan. Ruby älskar att sjunga och uppmuntras att ansöka om stipendier till Bostons Berklee College of Music, men slits mellan sina drömmar och lojaliteten till sin familj.

”CODA” har tidigare prisats på bland annat Sundance-festivalen och SAG-galan, men har också fått kritik för att vara alltför förutsägbar, oäkta och klichéfylld.

Länkar

Relaterade nyheter

  • HRF i P4 Extra: ”Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp de behöver!”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF i P4 Extra: ”Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp de behöver!”

    "Ge inte upp. Tjata, ring, ligg på!" Det rådet gav HRFs förbundsordförande Jonas Sahlberg i P4 Extra på tisdagen, till Andreas Svensson, 44 – en av många som drabbas av hörselvårdsköer på både ett och två år.
    Samtidigt uppmanade han regionerna att agera: "Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp som de behöver!"

  • HRFs kongress om kökrisen: ”Vi kräver omedelbara åtgärder”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRFs kongress om kökrisen: ”Vi kräver omedelbara åtgärder”

    "Hörselvårdens väntetider på både ett och två år innebär att vi riskerar att allvarligt försämra folkhälsan och öka vårdbehovet i hela landet."
    Det säger Hörselskadades Riksförbunds kongress i ett uttalande, som antogs 25 maj.
    "Vi kräver omedelbara åtgärder för att säkerställa att alla kan få hörselrehabilitering utifrån behov, i rimlig tid. Det är dags för landets regioner att prioritera hörselvården betydligt högre."

  • DEBATT. ”Textransonering i public service vore förödande för hörselskadade”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    DEBATT. ”Textransonering i public service vore förödande för hörselskadade”

    Det är beklämmande att textbegränsningar i public service ens diskuteras. En reglering av textmängden skulle inskränka hörselskadades fri- och rättigheter. Det skriver HRFs förbundsordförande Jonas Salberg på Altinget debatt.