Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-08-15">15 augusti 2013</time>

Torsdagsaktionen klädde sig i svart: ”Regeringens passivitet är ansvarslös och respektlös”

I dag samlades allvarliga, svartklädda representanter för funktionshinderrörelsen utanför regeringskansliet Rosenbad. Torsdagsaktionen uttryckte på så sätt sin besvikelse över att regeringen i 1 000 dagar har förhalat frågan om lag mot bristande tillgänglighet.
– Regeringens passivitet är både ansvarslös och respektlös. Det är oförsvarligt, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.

Tre hörselorganisationers förbundsordföranden i svart samverkan. Fr v: Jan-Peter Strömgren, HRF, Hanna Sejlitz, Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Pontus Degsell, Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB).
Tre hörselorganisationers förbundsordföranden i svart samverkan. Fr v: Jan-Peter Strömgren, HRF, Hanna Sejlitz, Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Pontus Degsell, Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB).

För 1 000 dagar sedan, i november 2010, hade regeringen fått in alla remissvar på ”Bortom fagert tal” (Ds 2010:20), som föreslår att bristande tillgänglighet ska klassas som olaglig diskriminering. Sedan dess har regeringen inte agerat alls i frågan, trots att riksdagen i juni förra året beslutade att regeringen skyndsamt skulle återkomma med ett förslag på lagstiftning.

1 000 dagars väntan är knappast en bemärkelsedag att fira. Därför valde funktionshinderrörelsens representanter att i dag klä sig i svart vid Torsdagsaktionen, som äger rum varje torsdag kl 8-9, när statsråden är på väg till veckans regeringssammanträde.
Och stämningen var gravallvarlig.

– Regeringens brist på agerande är fegt. De säger inte nej till lagstiftning, men föreslår inte heller någon lag. De ignorerar oss, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Det är både ansvarslöst och respektlöst. De tar inte sitt ansvar för att genomföra vad riksdagen har beslutat. Och de respekterar inte vår rätt till delaktighet – en grundläggande mänsklig rättighet.

Alla riksdagspartier utom Moderaterna har uttryckt sitt stöd för funktionshinderrörelsens krav på lagstiftning mot bristande tillgänglighet, men de har ändå inte gått vidare i frågan. Moderaterna har uttalat att de tycker att tillgänglighet blir för dyrt.

SVT Nyhetstecken 2013-08-15 »

Läs mer om Torsdagsaktionen »

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.