Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-09-02">2 september 2015</time>

Tolkfrågan behandlas ”respektlöst”, skriver HRF, SDR och FSDB till regeringen

”Respektlöst!” Det skriver HRF samt SDR och FSDB i ett mycket skarpt brev till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). De är upprörda över bristen på klara besked om hur det blir med den livsviktiga rikstolktjänsten efter årsskiftet.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S)
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S)

Brevet till Åsa Regnér är undertecknat av förbundsordförandena i Hörselskadades Riksförbund (HRF), Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB). Det är dessa tre förbund som driver Stiftelsen Rikstolktjänst, som i över 20 år har haft statens ansvar för att tillhandahålla tolkservice för förtroendevalda i organisationer för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet.

Väcker upprördhet

Trots att stiftelsens nuvarande avtal med staten går ut vid årsskiftet har regeringen fortfarande inte gett besked om villkoren för framtidens rikstolktjänst och vem som ska få ansvar för tolktjänsten. Och det är en nonchalans som väcker stor upprördhet. I sitt brev till Åsa Regnér kräver HRF, SDR och FSDB omedelbart besked:

”Det är respektlöst att vi och alla andra organisationer som är helt beroende av en fungerande rikstolktjänst inte nu vet hur det ska fungera nästa år och åren framöver. Vi planerar framtida verksamheter nationellt och internationellt med utgångspunkt från att vi har tillgång till rikstolktjänst. Vi måste veta vad som ska gälla.”

Avgörande betydelse

Syftet med rikstolktjänsten är att med statliga medel säkra förtroendevaldas tillgång till tolkning, så att de kan utföra sina uppdrag. Dessa medel har avgörande betydelse för HRFs och andra organisationers möjlighet att bedriva verksamhet och intressepolitik. Utan rikstolktjänst är risken stor att hörselskadade, döva och dövblinda får betydligt svårare att göra sina röster hörda, delta i samhällsdebatten och driva frågor på den politiska arenan.

HRF, SDR och FSDB är därför även bekymrade över nivån på det statliga anslaget. Rikstolktjänsten har alldeles för lite medel i förhållande till tolkbehovet.

Brev till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, 2015-08-28 (pdf)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.