Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-11">11 juli 2017</time>

Textinfo om falskt VMA-larm dröjde

Logotyp Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Foto: Johan Eklund / MSB Stockholm.

På söndagen ljöd ”Hesa Fredrik – ljudsignalen för Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) – i Stockholm. Det visade sig vara ett falskt larm, men många hörselskadade reagerade på att ingen information kom som sms, utan gick först ut i radio. Nu ska rutinerna ses över och HRF kommer att lyfta vikten av textinformation – också om falsklarm.

När ”Hesa Fredrik” började basunera ut sin varningssignal på söndagskvällen skrämde det upp många Stockholmare. För hörselskadade var det naturligt att titta efter sms – så sent som den 1 juli trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt att skicka VMA-sms till alla som befinner sig i ett drabbat område. Men inget sms kom och kort därefter kraschade webbsajterna för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen.se.

Gick ut i radio, inte som sms

Först efter 11 minuter kom besked om falsklarm från Krisinformation.se  och då på Twitter. Därefter kom ett meddelande i Sveriges Radios sändning:
– Vi gick ut med informationen om att det var ett falskt larm via Sveriges Radio, så fort vi förstod att signalen hade startat så formulerade vi info till dem, säger Claes Pekkala på SOS Alarm.
Och först därefter kom korta texter i olika medier: DN, Aftonbladet, Expressen med flera.

Även ”faran över” som text

Syftet med att öppna för sms-meddelanden vid krissituationer var bland annat att öka tillgängligheten för hörselskadade. Samtidigt är lagen utformad så att sms är en möjlighet, inte ett krav på myndigheterna.
Söndagens händelse visar att det är viktigt med tillgänglig information även vid falsklarm och vid ”faran över”. HRF kommer därför att följa upp vilka rutiner som gäller och vad som görs för att säkerställa att hörselskadade alltid kan nås av information som rör VMA.

Foto: Johan Eklund/Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB)

Klart för varningsmeddelanden som sms (HRF.se 2017-07-10)

Hesa Fredrik ljöd i Stockholm – var falsklarm (Aftonbladet 2017-07-09)

SOS Alarm: Mänskliga faktorn bakom falsklarm (DN.se 2017-07-10)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.