Kategori: Nyhet
Datum:

Textinfo om falskt VMA-larm dröjde

Logotyp Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Foto: Johan Eklund / MSB Stockholm.

På söndagen ljöd ”Hesa Fredrik – ljudsignalen för Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) – i Stockholm. Det visade sig vara ett falskt larm, men många hörselskadade reagerade på att ingen information kom som sms, utan gick först ut i radio. Nu ska rutinerna ses över och HRF kommer att lyfta vikten av textinformation – också om falsklarm.

När ”Hesa Fredrik” började basunera ut sin varningssignal på söndagskvällen skrämde det upp många Stockholmare. För hörselskadade var det naturligt att titta efter sms – så sent som den 1 juli trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt att skicka VMA-sms till alla som befinner sig i ett drabbat område. Men inget sms kom och kort därefter kraschade webbsajterna för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen.se.

Gick ut i radio, inte som sms

Först efter 11 minuter kom besked om falsklarm från Krisinformation.se  och då på Twitter. Därefter kom ett meddelande i Sveriges Radios sändning:
– Vi gick ut med informationen om att det var ett falskt larm via Sveriges Radio, så fort vi förstod att signalen hade startat så formulerade vi info till dem, säger Claes Pekkala på SOS Alarm.
Och först därefter kom korta texter i olika medier: DN, Aftonbladet, Expressen med flera.

Även ”faran över” som text

Syftet med att öppna för sms-meddelanden vid krissituationer var bland annat att öka tillgängligheten för hörselskadade. Samtidigt är lagen utformad så att sms är en möjlighet, inte ett krav på myndigheterna.
Söndagens händelse visar att det är viktigt med tillgänglig information även vid falsklarm och vid ”faran över”. HRF kommer därför att följa upp vilka rutiner som gäller och vad som görs för att säkerställa att hörselskadade alltid kan nås av information som rör VMA.

Foto: Johan Eklund/Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB)

Klart för varningsmeddelanden som sms (HRF.se 2017-07-10)

Hesa Fredrik ljöd i Stockholm – var falsklarm (Aftonbladet 2017-07-09)

SOS Alarm: Mänskliga faktorn bakom falsklarm (DN.se 2017-07-10)

Relaterade nyheter

  • Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”

    Nu har TV4 tänkt om. Nyligen, efter en ihållande tittarstorm och hård kritik från HRF, började TV4 autotexta flera direktsända program i linjär tv. "Trycket blev för stort", berättar TV4s tillgänglighetsansvariga.

  • HRF i P4 Extra: ”Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp de behöver!”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF i P4 Extra: ”Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp de behöver!”

    "Ge inte upp. Tjata, ring, ligg på!" Det rådet gav HRFs förbundsordförande Jonas Sahlberg i P4 Extra på tisdagen, till Andreas Svensson, 44 – en av många som drabbas av hörselvårdsköer på både ett och två år.
    Samtidigt uppmanade han regionerna att agera: "Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp som de behöver!"

  • HRFs kongress om kökrisen: ”Vi kräver omedelbara åtgärder”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRFs kongress om kökrisen: ”Vi kräver omedelbara åtgärder”

    "Hörselvårdens väntetider på både ett och två år innebär att vi riskerar att allvarligt försämra folkhälsan och öka vårdbehovet i hela landet."
    Det säger Hörselskadades Riksförbunds kongress i ett uttalande, som antogs 25 maj.
    "Vi kräver omedelbara åtgärder för att säkerställa att alla kan få hörselrehabilitering utifrån behov, i rimlig tid. Det är dags för landets regioner att prioritera hörselvården betydligt högre."