Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-20">20 februari 2014</time>

Textad, svensk film på bio slår publikrekord – ökade med tusen procent på två år

Textad, svensk film på bio blir allt populärare. På bara två år har publiksiffran ökat med över tusen (1000) procent – ett rekord som har växt fram i kölvattnet av HRFs påverkansarbete.

"Monica Z", en av 2013 års storfilmer, visades även textad.
”Monica Z”, en av 2013 års storfilmer, visades även textad.

Ett 40-tal svenska filmer hade premiär under 2013. Av dem var 20 filmer textade, uppger Svenska Filminstitutet (SF).

De filmer som visades med text hade sammanlagt cirka 280 000 besökare under 2013. Det kan jämföras med 2012, då publiksiffran var 90 000, och 2011, då knappt 25 000 tog sig till de textade visningarna. Det här innebär att textade svenska biofilmer har ökat sin publiksiffra med mer än tusen procent på bara två år.

Orsakerna till den snabba ökningen är dels att antalet textade filmer och visningar har ökat, dels att allt fler hittar till och väljer att gå på de textade visningarna.

Fler digitala biografer och skärpta textningskrav

En viktig faktor bakom denna utveckling är digitaliseringen av svenska biografer, som HRF har varit med och drivit fram. Detta gör att allt fler biografer på allt fler orter runt om i landet kan visa textade, svenska filmer. I början på 2013 var två av tre biografer digitaliserade.

HRF har även efterlyst tydligare textningskrav på filmproducenter. Det ledde till att det nya filmavtalet för 2013–2015 kräver att svenska filmer måste vara anpassade för textning om de ska kunna få statligt produktionsstöd.

Detta krav innebär inte att filmer måste visas med text, endast att det ska finnas förutsättningar för att kunna visa varje film med text, till exempel en digital textfil. Men i kombination med det ökade antalet digitaliserade biografer blir effekten stark, vilket den ökade publiksiffran visar.

Svenska filmer som visas textade på SF Bio just nu >>

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.