Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-06-28">28 juni 2014</time>

SVT gör storsatsning i Almedalen – men textar ändå inte allt

SVT storsatsar i Almedalen i år. Ändå brister tillgängligheten. Samtliga partiledartal och Debatts sändningar från Almedalen direkttextas. Men sändningarna på webben textas inte. Och inte heller repriserna, meddelar SVT.

SVT storsatsar i Almedalen i år.
SVT storsatsar i Almedalen i år. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Gillar du politik? Vill du hänga med i vad som sägs i Almedalen?
Ja, då ska du passa på att titta på partiledartal och Debatt i SVT när de direktsänds – i tv. SVT kan nämligen fortfarande inte sända ut direkttextning på webben, på grund av bristande tekniska lösningar. Och repriserna säger de sig inte hinna med. Allt detta trots att SVT satsar mer än någonsin på att bevaka Almedalen detta supervalår.

Ingen direkttextning på webben

Det är viktigt med direkttextning, så att hörselskadade kan följa med i det som händer när det händer, precis som alla andra. Sommartid befinner sig dessutom många på resa, i stugor och på andra ställen där det det självklara valet ofta är att följa Almedalen via surfplattan, datorn eller mobilen. Men för hörselskadade är det inte möjligt, eftersom SVT inte har tekniska möjligheter att texta livesändningar på webben

Hinner inte texta repriser

En hel del föredrar att titta på repriserna. Ibland för att direktsändningen är vid en tid som inte passar, men också för att direkttextningen är bristfällig och mindre exakt än den textning som görs efteråt.
Men eftersom SVT har satsat på att texta fotbolls-VM – en viktig milstolpe för textade sportsändningar – har de inte möjlighet att texta även repriserna från Almedalen. Det här beror på att direkttextning inte kan återanvändas. Textning av repriser innebär en tidskrävande bearbetning, och det har SVT inte resurser till mitt i sommaren, mitt under fotbolls-VM.

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.