Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-06-28">28 juni 2014</time>

SVT gör storsatsning i Almedalen – men textar ändå inte allt

SVT storsatsar i Almedalen i år. Ändå brister tillgängligheten. Samtliga partiledartal och Debatts sändningar från Almedalen direkttextas. Men sändningarna på webben textas inte. Och inte heller repriserna, meddelar SVT.

SVT storsatsar i Almedalen i år.
SVT storsatsar i Almedalen i år. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Gillar du politik? Vill du hänga med i vad som sägs i Almedalen?
Ja, då ska du passa på att titta på partiledartal och Debatt i SVT när de direktsänds – i tv. SVT kan nämligen fortfarande inte sända ut direkttextning på webben, på grund av bristande tekniska lösningar. Och repriserna säger de sig inte hinna med. Allt detta trots att SVT satsar mer än någonsin på att bevaka Almedalen detta supervalår.

Ingen direkttextning på webben

Det är viktigt med direkttextning, så att hörselskadade kan följa med i det som händer när det händer, precis som alla andra. Sommartid befinner sig dessutom många på resa, i stugor och på andra ställen där det det självklara valet ofta är att följa Almedalen via surfplattan, datorn eller mobilen. Men för hörselskadade är det inte möjligt, eftersom SVT inte har tekniska möjligheter att texta livesändningar på webben

Hinner inte texta repriser

En hel del föredrar att titta på repriserna. Ibland för att direktsändningen är vid en tid som inte passar, men också för att direkttextningen är bristfällig och mindre exakt än den textning som görs efteråt.
Men eftersom SVT har satsat på att texta fotbolls-VM – en viktig milstolpe för textade sportsändningar – har de inte möjlighet att texta även repriserna från Almedalen. Det här beror på att direkttextning inte kan återanvändas. Textning av repriser innebär en tidskrävande bearbetning, och det har SVT inte resurser till mitt i sommaren, mitt under fotbolls-VM.

Relaterade nyheter

 • Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-07-02">2 juli 2023</time>

  Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar

  Sommar och semester! Men kanske också hörselstress? Vi på HRF önskar glad sommar med tolv tips på hur du kan hitta ditt hörselsmarta jag, mitt i sommarlugnet – och hitta vägar till ett bättre liv, året om.

 • Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-30">30 juni 2023</time>

  Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen

  Almedalsveckan har tagit ett rejält kliv tillbaka när det gäller hörseltillgänglighet de senaste åren. Bara en dryg tredjedel av arrangemangen har teleslinga och inte ens en tiondel av webbsändningarna textas.
  Men en sak går åt rätt håll: Skrivtolkning i mobilen.

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-02">2 juni 2023</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023

  Den 1 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2023. Nu kan du se hela sändningen i efterhand.