Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-06-28">28 juni 2014</time>

SVT gör storsatsning i Almedalen – men textar ändå inte allt

SVT storsatsar i Almedalen i år. Ändå brister tillgängligheten. Samtliga partiledartal och Debatts sändningar från Almedalen direkttextas. Men sändningarna på webben textas inte. Och inte heller repriserna, meddelar SVT.

SVT storsatsar i Almedalen i år.
SVT storsatsar i Almedalen i år. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Gillar du politik? Vill du hänga med i vad som sägs i Almedalen?
Ja, då ska du passa på att titta på partiledartal och Debatt i SVT när de direktsänds – i tv. SVT kan nämligen fortfarande inte sända ut direkttextning på webben, på grund av bristande tekniska lösningar. Och repriserna säger de sig inte hinna med. Allt detta trots att SVT satsar mer än någonsin på att bevaka Almedalen detta supervalår.

Ingen direkttextning på webben

Det är viktigt med direkttextning, så att hörselskadade kan följa med i det som händer när det händer, precis som alla andra. Sommartid befinner sig dessutom många på resa, i stugor och på andra ställen där det det självklara valet ofta är att följa Almedalen via surfplattan, datorn eller mobilen. Men för hörselskadade är det inte möjligt, eftersom SVT inte har tekniska möjligheter att texta livesändningar på webben

Hinner inte texta repriser

En hel del föredrar att titta på repriserna. Ibland för att direktsändningen är vid en tid som inte passar, men också för att direkttextningen är bristfällig och mindre exakt än den textning som görs efteråt.
Men eftersom SVT har satsat på att texta fotbolls-VM – en viktig milstolpe för textade sportsändningar – har de inte möjlighet att texta även repriserna från Almedalen. Det här beror på att direkttextning inte kan återanvändas. Textning av repriser innebär en tidskrävande bearbetning, och det har SVT inte resurser till mitt i sommaren, mitt under fotbolls-VM.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.