Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-03-22">22 mars 2013</time>

Svårt för hörselskadade elever att få rätt hjälpmedel i skolan

Fotograf: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Fotograf: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Det har blivit svårare för hörselskadade elever att få de hjälpmedel de behöver i skolan. Det visar en analys av Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), berättar Ekot i Sveriges Radio. Landstingen skjuter över ansvaret på skolorna och kommunerna, som inte klarar av att ordna fungerande förutsättningar. Tillgången till rätt hörselteknisk utrustning styrs i allt högre grad av godtycke, anser Håkan Bergkvist, samordnare vid SPSM. Detta trots att rätt hörteknik har avgörande betydelse:

– Det var en helt otrolig känsla för mig att för första gången kunna höra mina klasskamrater. Och att kunna vara med i diskussionen på ett helt annat sätt än tidigare. Det berättar Moa Eriksson i Växjö om första gången hon fick chansen att använda ett flermikrofonsystem i skolan.

– Innan hörde jag inte alls vad de sa, så jag fick liksom gissa mig fram. Jag hörde ju bara lärarens frågor men aldrig när klasskamraterna svarade. Moas mamma, Maria Takman, i HRFs föräldraförening i Kronoberg, har fått kämpa hårt för att få landstinget att bekosta det flermikrofonsystem som Moa och hennes klasskamrater använder. Hörselskadades Riksförbund (HRF) kan bekräfta att dessa problem förekommer i hela landet. Föräldrar får slåss mot landsting och kommuner som tycker att det är för dyrt att ge de hörselskadade eleverna fungerande förutsättningar. Att ändra på det här är en prioriterad fråga för HRF.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.