Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-19">19 juni 2013</time>

Stor HRF-framgång: Ny satsning på textning med taligenkänning

Nu ska det satsas på textning genom taligenkänning. Det meddelade kulturministern på onsdagen, när hon presenterade regeringens public service-proposition. Det här är en stor framgång för HRF, som särskilt nämns i propositionen: ”I likhet med Hörselskadades Riksförbund vill regeringen betona vikten av fortsatta insatser för ökad hörbarhet i både radio och tv.”

kulturministern

Tycker du att direkttextningen i tv funkar dåligt? Det är du inte ensam om. HRF har länge arbetat för att SVT och regeringen ska en satsa på ett system för textning baserat på så kallad taligenkänning, vilket borde förbättra textningen avsevärt. För att det ska bli möjligt behövs en omfattande språkdatabas – ”en nationell språkinfrastruktur för talbaserade tjänster”. Och nu, äntligen, tycks det vara på gång! Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) meddelade vid en presskonferens på onsdagen att Post- och telestyrelsen ska få i uppdrag att, i samråd med Institutet för språk och folkminnen och SVT, starta ett pilotprojekt för detta arbete.

Allt textas före 2019?

I regeringens proposition ”Bildning och tillgänglighet – radio och tv i allmänhetens tjänst 2014-2019” (prop. 2012/13:164) står det också ”att kravet på SVT och UR bör vara att andelen textade program på svenska ska öka under tillståndsperioden i förhållande till nuvarande nivå. För det fall ett system för automatiserad taligenkänning kan införas bör samtliga program på svenska, inbegripet regionala program, textas senast i slutet av tillståndsperioden.”

Regeringen håller med HRF om krav på hörbarhet

Och framgångarna slutar inte där, för HRFs del. Propositionen tar också upp vikten av att SR, SVT och UR förbättrar hörbarheten. Det här är en tillgänglighetsfråga som HRF länge drivit, vilket regeringen också lyfter fram: ”I likhet med bl.a. Hörselskadades Riksförbund vill regeringen betona vikten av fortsatta insatser för ökad hörbarhet i både radio och tv. Detta och övrigt arbete för ökad tillgänglighet bör ske ur ett användarperspektiv och i dialog med berörda grupper.”

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.