Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-10-09">9 oktober 2019</time>

Stor glädje över ny hörselklass i Linköping

Tonårstjej med jeansjacka, böcker i handen och ryggsäck på ryggen. Huvud och ben syns inte.

Nästa år startas en hörselklass på högstadiet i Linköping – den första av sitt slag i Östergötland.  Det meddelade Linköpings kommun på tisdagen.
Glädjen är nu stor bland föräldrar och i HRF Östergötland, som tillsammans har arbetat för att få hörselklasser för alla årskurser i grundskolan.

Hittills har hörselskadade barn kunnat gå i hörselklass i Linköping från förskola till och med årskurs 6.  Men efter mellanstadiet har det inte funnits några alternativ med anpassad tillgänglighet och pedagogik för hörselskadade elever. De har därför behövt välja mellan att gå i skolan under former där de inte kan vara fullt delaktiga eller att flytta till Örebro. En del har flyttat med hela familjen, andra har behövt bo på internat från 12-13-årsåldern.

Men när föräldrar började driva förslag på hörselklass på högstadienivå, ja, då började det hända saker. Tillsammans med Hörselskadades distrikt i Östergötland (HRF) har föräldrarna argumenterat för värdet med att kunna erbjuda hörselklasser genom hela grundskolan, väckt opinion och haft dialog med kommunen.

”Bästa möjliga förutsättningar”

Och nu har det gett resultat. Linköpings kommun har beslutat att inrätta hörselklasser även på högstadienivå, med start för årskurs 7 hösten 2020. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Sedan utökas hörselverksamheten med en årskurs per år, tills den är fullt utbyggd hösten 2022.

”Målsättningen är att ge alla elever med hörselnedsättning de bästa möjliga förutsättningar att tillgodogöra sig undervisningen i sin klass”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Har fått gehör

– Mycket positivt! Det är förstås roligt att vi har fått gehör, säger Susanna Ahlström, vice distriktsordförande för HRF Östergötland, som har varit med och drivit förslaget om hörselklasser på högstadiet.
– Eleverna behöver tillgång till undervisning på teckenspråk och möjlighet till kommunikation med andra i en miljö där teckenspråk finns med som en självklar del. Det har Linköpings kommun förstått och tagit fasta på.

Intresse från andra kommuner

Beslutet om att inrätta hörselklasser på högstadiet kan få betydelse för familjer även i andra kommuner, som inte har hörselklasser. Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköping, tror att flera Östgötakommuner kommer att vara intresserade av att skicka sina barn till Linköping:

– Visar det sig att det blir ett stort intresse och högt tryck på skolan, så behöver vi från politikens sida revidera den budget som är satt, säger han till tidningen Corren.

Relaterade nyheter

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."

 • Besviken på tillgängligheten i Almedalen
  Kvinna i gul kjol och svart tröja med bokstäverna SVT står med filmkamera framför man i kavaj och som tecknar. Omgivning: Grön gräsmatta i park.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-05">5 juli 2022</time>

  Besviken på tillgängligheten i Almedalen

  Almedalen är mindre tillgängligt än före pandemin, med färre teleslingor och alltför lite textat. Det berättar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam för SVT Nyhetstecken. Men en sak är bättre: Nu skrivtolkas partiledartalen, direkt i mobilen.