Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-10-09">9 oktober 2019</time>

Stor glädje över ny hörselklass i Linköping

Tonårstjej med jeansjacka, böcker i handen och ryggsäck på ryggen. Huvud och ben syns inte.

Nästa år startas en hörselklass på högstadiet i Linköping – den första av sitt slag i Östergötland.  Det meddelade Linköpings kommun på tisdagen.
Glädjen är nu stor bland föräldrar och i HRF Östergötland, som tillsammans har arbetat för att få hörselklasser för alla årskurser i grundskolan.

Hittills har hörselskadade barn kunnat gå i hörselklass i Linköping från förskola till och med årskurs 6.  Men efter mellanstadiet har det inte funnits några alternativ med anpassad tillgänglighet och pedagogik för hörselskadade elever. De har därför behövt välja mellan att gå i skolan under former där de inte kan vara fullt delaktiga eller att flytta till Örebro. En del har flyttat med hela familjen, andra har behövt bo på internat från 12-13-årsåldern.

Men när föräldrar började driva förslag på hörselklass på högstadienivå, ja, då började det hända saker. Tillsammans med Hörselskadades distrikt i Östergötland (HRF) har föräldrarna argumenterat för värdet med att kunna erbjuda hörselklasser genom hela grundskolan, väckt opinion och haft dialog med kommunen.

”Bästa möjliga förutsättningar”

Och nu har det gett resultat. Linköpings kommun har beslutat att inrätta hörselklasser även på högstadienivå, med start för årskurs 7 hösten 2020. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Sedan utökas hörselverksamheten med en årskurs per år, tills den är fullt utbyggd hösten 2022.

”Målsättningen är att ge alla elever med hörselnedsättning de bästa möjliga förutsättningar att tillgodogöra sig undervisningen i sin klass”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Har fått gehör

– Mycket positivt! Det är förstås roligt att vi har fått gehör, säger Susanna Ahlström, vice distriktsordförande för HRF Östergötland, som har varit med och drivit förslaget om hörselklasser på högstadiet.
– Eleverna behöver tillgång till undervisning på teckenspråk och möjlighet till kommunikation med andra i en miljö där teckenspråk finns med som en självklar del. Det har Linköpings kommun förstått och tagit fasta på.

Intresse från andra kommuner

Beslutet om att inrätta hörselklasser på högstadiet kan få betydelse för familjer även i andra kommuner, som inte har hörselklasser. Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköping, tror att flera Östgötakommuner kommer att vara intresserade av att skicka sina barn till Linköping:

– Visar det sig att det blir ett stort intresse och högt tryck på skolan, så behöver vi från politikens sida revidera den budget som är satt, säger han till tidningen Corren.

Relaterade nyheter

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-13">13 september 2024</time>

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-05">5 september 2024</time>

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...