Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-10-09">9 oktober 2019</time>

Stor glädje över ny hörselklass i Linköping

Tonårstjej med jeansjacka, böcker i handen och ryggsäck på ryggen. Huvud och ben syns inte.

Nästa år startas en hörselklass på högstadiet i Linköping – den första av sitt slag i Östergötland.  Det meddelade Linköpings kommun på tisdagen.
Glädjen är nu stor bland föräldrar och i HRF Östergötland, som tillsammans har arbetat för att få hörselklasser för alla årskurser i grundskolan.

Hittills har hörselskadade barn kunnat gå i hörselklass i Linköping från förskola till och med årskurs 6.  Men efter mellanstadiet har det inte funnits några alternativ med anpassad tillgänglighet och pedagogik för hörselskadade elever. De har därför behövt välja mellan att gå i skolan under former där de inte kan vara fullt delaktiga eller att flytta till Örebro. En del har flyttat med hela familjen, andra har behövt bo på internat från 12-13-årsåldern.

Men när föräldrar började driva förslag på hörselklass på högstadienivå, ja, då började det hända saker. Tillsammans med Hörselskadades distrikt i Östergötland (HRF) har föräldrarna argumenterat för värdet med att kunna erbjuda hörselklasser genom hela grundskolan, väckt opinion och haft dialog med kommunen.

”Bästa möjliga förutsättningar”

Och nu har det gett resultat. Linköpings kommun har beslutat att inrätta hörselklasser även på högstadienivå, med start för årskurs 7 hösten 2020. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Sedan utökas hörselverksamheten med en årskurs per år, tills den är fullt utbyggd hösten 2022.

”Målsättningen är att ge alla elever med hörselnedsättning de bästa möjliga förutsättningar att tillgodogöra sig undervisningen i sin klass”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Har fått gehör

– Mycket positivt! Det är förstås roligt att vi har fått gehör, säger Susanna Ahlström, vice distriktsordförande för HRF Östergötland, som har varit med och drivit förslaget om hörselklasser på högstadiet.
– Eleverna behöver tillgång till undervisning på teckenspråk och möjlighet till kommunikation med andra i en miljö där teckenspråk finns med som en självklar del. Det har Linköpings kommun förstått och tagit fasta på.

Intresse från andra kommuner

Beslutet om att inrätta hörselklasser på högstadiet kan få betydelse för familjer även i andra kommuner, som inte har hörselklasser. Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköping, tror att flera Östgötakommuner kommer att vara intresserade av att skicka sina barn till Linköping:

– Visar det sig att det blir ett stort intresse och högt tryck på skolan, så behöver vi från politikens sida revidera den budget som är satt, säger han till tidningen Corren.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.