Kategori: Nyhet
Datum:

HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

Ingrid Ravemyr, vice distriktsordförande, HRF Blekinge. Foto: Privat

HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.

”Värna rätten till hörselvård i Blekinge: Säg nej till landets högsta utprovningsavgift”. Det var budskapet i en skrivelse till ledamöterna i regionfullmäktige, från HRF Blekinge och HRFs förbundsordförande.

HRF varnade för planerna på en avgiftshöjning från 1 200 kronor till hela 2 200 kronor, utanför högkostnadsskyddet. Många skulle inte ha råd med hörapparater. Avgiften skulle också innebära negativ särbehandling av hörselskadade, jämfört med andra patientgrupper.

Gick från 2 200 till 1 300 kronor

HRFs varningar och utspel i media gav resultat. Mitt under pågående fullmäktigedebatt 6 november började politikerna bjuda under varandra – och till slut stod inte ens de styrande partierna (M och SD) bakom sitt ursprungliga förslag.

Beslutet blev att höja utprovningsavgiften med en hundralapp, till 1 300 kronor, och att samtidigt ta bort extraavgiften för laddare på 1 000 kronor.

Eftersom över 90 procent av patienterna får laddbara hörapparater numera innebär det att kostnaden vid hörapparatutprovning blir 900 kronor lägre än i dag, för de allra flesta. För de som använder batterier blir kostnaden 100 kronor högre än i dag.

Negativ särbehandling

Utprovningsavgiften i Blekinge är inte bara en av landets högsta. Den innebär också negativ särbehandling av hörselskadade, i strid med hälso- och sjukvårdslagens principer om ”vård på lika villkor”.

I sin skrivelse till Region Blekinge påminde HRF om att ”hörselskadade är en patientgrupp som alla andra, med samma rätt till samhällsfinansierad vård som andra invånare. Hörselvård och hörapparater är inte en ”lyx” som det går att avstå från, utan en lika viktig del av hörselskadades rehabilitering som till exempel höftproteser och pacemakers inom annan vård. Utan hörapparater kan vi inte studera, arbeta och leva ett liv med fungerande kommunikation. Vi drabbas av utanförskap och ohälsa. Helt i onödan.

Till en början drabbade laddaravgiften ett fåtal, men i dag är över 90 procent av de hörapparater som provas ut laddbara. Det innebär att de flesta betalar 2 200 kronor vid hörapparatutprovning.

Idag backade regionen på planerna att chockhöja utprovningsavgiften från 1200 till 2200 kronor.
Efter starka utspel av HRF-distriktet, i skrivelser och media, blev det många turer på regionfullmäktige, med debatt om negativ särbehandling av hörselskadade.
Till slut landade avgiften istället på 1300 kronor.

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...