Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-08">8 februari 2014</time>

Stopp för kvicksilver i hörapparatbatterier hösten 2015

Nu är det klart att EU skärper reglerna för kvicksilver i hörapparatbatterier hösten 2015. Det nya gränsvärdet blir 0,0005 procent, vilket i praktiken innebär ett stopp för kvicksilverbatterier.

batteries1.img_assist_custom-270x175
I dag får hörapparatbatterier innehålla upp till 2 procent kvicksilver. Enligt batteriföretagen leder detta till att drygt 6 ton kvicksilver från använda hörapparatbatterier återförs till kretsloppet varje år. Ett allvarligt miljöproblem, med andra ord.

Men nu är det slut med det. Från den 1 oktober 2015 ändras gränsen till 0,0005 procent, enligt EUs batteridirektiv. Det innebär att det blir stopp för försäljning av kvicksilverbatterier.

Batteriföretagen har emellertid varit beredda på detta en längre tid vilket gör att det här inte kommer påverka hörapparatanvändare. Miljövänliga batterialternativ har funnits på marknaden ett bra tag.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.