Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-12-09">9 december 2013</time>

Stökig ljudmiljö i skolan oroar föräldrar

Alldeles för stökigt i klassrummen och en ljudmiljö som inte ger eleverna någon studiero. Det tyckte nästan hälften av föräldrarna i en enkät i Helsingborgs Dagblad. Föräldrarna är också negativa till att hörselkåpor har blivit en vanlig lösning på ljudmiljöproblemen.

Nästan 700 föräldrar i nordvästra Skåne svarade på Skolkollen-enkäten i Helsingborgs Dagblad. Hälften, 48 procent, svarade att de ansåg att barnen har studiero i klassrummet, men hela 43 procent trodde inte att deras barn hade studiero.

Inte ovanligt med hörselkåpor

Helsingborgs Dagblad, som har gjort en rundringning till skolor, konstaterar att hörselkåpor inte är ovanligt.
– Det är generellt mer ljud i klassrummen än förr eftersom vi jobbar på ett annat sätt. Det är mer diskussioner, man ska inte bara utföra uppgifter utan också tycka och tänka för att få förståelse för det man gör, säger Åsa Karlsson, rektor på Dalhemsskolan där hörselkåpor används till och från sedan flera år.

HRF: Behövs bättre ljudmiljö i skolan

Trots nya arbetssätt i skolan används ofta gamla skollokaler som inte har anpassad akustik. Ljudmiljön kan då bli mycket dålig om flera pratar och stolar skrapar mot golvet. HRF har lyft problemet med dålig akustik i skolan med bland annat Boverket och Arbetsmiljöverket, med krav på att skärpa reglerna och tillsynen av ljudmiljön i skolan.

HRFs tips till skolor: Handlingsplan för bättre ljudmiljö i skolan

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.