Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-11-06">6 november 2014</time>

Standardapparater lika bra som avancerade hörapparater, visar ny studie

Hörselskadade hör lika bra med ”standardapparater” som med ”avancerade” hörapparater, om apparaterna bara är rätt inställda. Det visar en ny, amerikansk forskningsstudie. Dyrare och billigare hörapparater är ofta likvärdiga.

Hörapparatföretag och privata hörselmottagningar hävdar ofta att ”avancerade” hörapparater ger en bättre hörupplevelse än andra apparater. De hörapparater som kallas ”avancerade” brukar därför också vara dyrare.

Men en ny forskningsstudie visar nu att mer avancerade hörapparater inte ger bättre resultat för användaren, berättar tidskriften Auris i en artikel. När en grupp hörselskadade provade olika hörapparater visade det sig att det inte fanns någon statistiskt säkerställd skillnad mellan hur avancerade hörapparater och standardapparater upplevdes.

”Likvärdig nytta”

”När hörapparater provas ut, anpassas och finjusteras på bästa sätt är vår slutsats att brukare liknande våra deltagare upplever huvudsakligen likvärdig nytta, vare sig de får en hörapparat med standard- eller avancerad teknologi”, skriver Robyn Cox med flera i en artikel i tidskriften Gerontology.

– Moderna hörapparater i dag är bra, oavsett om de är av billigare eller dyrare modell och genomsnittsbrukaren märker nog oftast ingen skillnad, säger Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi vid Linköpings Universitet, till Auris.
– Man bör nog ta tillverkarnas reklam för nya finesser med en nypa salt.

”Ny” apparat upplevs som bättre

Tidigare forskning har konstaterat att en hörapparat som kallas ”ny” upplevs som bättre än ”standard”, även om et inte finns någon skillnad. Det finns alltså en tydlig placeboeffekt.

I en brittisk studie (P. Dawes, S. Powell, K. J. Munro 2011) fick hörselskadade försökspersoner bedöma kvaliteten på två identiska hörapparater, där den ena beskrevs som ”ny” och den andra som ”konventionell”. Trots att det inte fanns någon skillnad på hörappa­raterna och deras inställningar fick den ”nya” hörapparaten signifikant högre poäng när det gällde taluppfattning i brus och upplevelse av ljudkvalitet. Hela 75 procent av deltagarna i studien uppgav att de föredrog den ”nya” hörapparaten, trots att det alltså var samma hörapparat som den som kallades ”konventionell”.

Läs mer om denna studie här: ”Om hörapparater kallas ”nya” upplevs de som bättre, visar studie” (sid. 42 ur HRF-rapporten ”Myternas marknad”).

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.