Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-11-06">6 november 2014</time>

Standardapparater lika bra som avancerade hörapparater, visar ny studie

Hörselskadade hör lika bra med ”standardapparater” som med ”avancerade” hörapparater, om apparaterna bara är rätt inställda. Det visar en ny, amerikansk forskningsstudie. Dyrare och billigare hörapparater är ofta likvärdiga.

Hörapparatföretag och privata hörselmottagningar hävdar ofta att ”avancerade” hörapparater ger en bättre hörupplevelse än andra apparater. De hörapparater som kallas ”avancerade” brukar därför också vara dyrare.

Men en ny forskningsstudie visar nu att mer avancerade hörapparater inte ger bättre resultat för användaren, berättar tidskriften Auris i en artikel. När en grupp hörselskadade provade olika hörapparater visade det sig att det inte fanns någon statistiskt säkerställd skillnad mellan hur avancerade hörapparater och standardapparater upplevdes.

”Likvärdig nytta”

”När hörapparater provas ut, anpassas och finjusteras på bästa sätt är vår slutsats att brukare liknande våra deltagare upplever huvudsakligen likvärdig nytta, vare sig de får en hörapparat med standard- eller avancerad teknologi”, skriver Robyn Cox med flera i en artikel i tidskriften Gerontology.

– Moderna hörapparater i dag är bra, oavsett om de är av billigare eller dyrare modell och genomsnittsbrukaren märker nog oftast ingen skillnad, säger Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi vid Linköpings Universitet, till Auris.
– Man bör nog ta tillverkarnas reklam för nya finesser med en nypa salt.

”Ny” apparat upplevs som bättre

Tidigare forskning har konstaterat att en hörapparat som kallas ”ny” upplevs som bättre än ”standard”, även om et inte finns någon skillnad. Det finns alltså en tydlig placeboeffekt.

I en brittisk studie (P. Dawes, S. Powell, K. J. Munro 2011) fick hörselskadade försökspersoner bedöma kvaliteten på två identiska hörapparater, där den ena beskrevs som ”ny” och den andra som ”konventionell”. Trots att det inte fanns någon skillnad på hörappa­raterna och deras inställningar fick den ”nya” hörapparaten signifikant högre poäng när det gällde taluppfattning i brus och upplevelse av ljudkvalitet. Hela 75 procent av deltagarna i studien uppgav att de föredrog den ”nya” hörapparaten, trots att det alltså var samma hörapparat som den som kallades ”konventionell”.

Läs mer om denna studie här: ”Om hörapparater kallas ”nya” upplevs de som bättre, visar studie” (sid. 42 ur HRF-rapporten ”Myternas marknad”).

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.