Kategori: Nyhet
Datum:

”BabyBjörn” sommarpratade om sitt liv som hörselskadad

Björn Jakobson med blomsterkrans på hjässan

HRFs hörseltest och livet som hörselskadad kom i fokus när en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer, Björn Jakobson, sommarpratade på måndagen.
En rehabiliteringskurs blev vändpunkten, berättade han: ”Vi fick lära oss att acceptera hörselskadan som något som man inte behöver skämmas för”.

Redan för tolv år sedan berättade Björn Jakobson, grundaren av BabyBjörn, i HRFs tidning Auris om sin hörselskada. Han berättade hur han hade lyckats bygga upp och vara vd för ett internationellt storföretag och samtidigt hantera de utmaningar som en hörselnedsättning kan innebära. En viktig del av det var rehabiliteringskursen som lärde honom att ta avslappningsövningar på allvar.

På måndagen pratade Björn Jakobson i radions ”Sommar i P1” och ägnade en bra stund av sitt program åt att berätta om dessa upplevelser och passade samtidigt på att tipsa om HRFs hörseltest. Nedan följer en transkription av en del av programmet.

Utdrag ur ”Sommar i P1” med Björn Jakobson

Björn Jakobson, 83 år, från Danderyd – entreprenör och grundare av företaget BabyBjörn och konstmuseet Artipelag. Hörselskadad sedan barndomen.

”Hör du någonting alls?” frågade sköterskan när hon såg mitt audiogram – alltså hörselkurvan.

Min hörselnedsättning ligger i släkten, och den blev betydande i 50-årsåldern. I den åldern erbjöds jag att gå på kurs på Danderyds sjukhus, för patienter med svår hörselnedsättning. Villkoret för att delta var att man inte fick gå till jobbet eller arbeta under de tre veckor kursen varade.

”Det bästa jag lärt mig”

Det första vi fick göra på kursen var att lägga oss på golvet och lära oss att slappna av. Jag tänkte att ”sån’t här larv har jag inte tid med, jag som har så mycket att göra”. Men det var tvärtom. Det är det bästa jag har lärt mig i livet. Kursen var fantastiskt bra. Vi fick lära oss att läsa på läppar, att acceptera hörselskadan som något som man inte behöver skämmas för – att hörselskadan inte är hela människan.

För oss med nedsatt hörsel gäller det att vi själva talar tydligt, så att det ger en signal att de som pratar med oss också ska tala tydligt. Och vi själva ska träna läppavläsning och se att ljuset faller på den som pratar. Alltså står vi själva med ljuset i ryggen.

Tipsade om HRFs hörseltest

Genom Hörselskadades Riksförbund går det att göra ett hörseltest.
Här först ett exempel där en person med normal hörsel lyssnar på tal i en lektionssal. [Ljud ur HRFs ”ljudmiljösimulator”]

Praktiska tips till den som pratar till oss:

  • Min fru Lillemor hör dåligt så jag går fram till henne, ser efter att mitt ansikte får ljus, talar långsamt, rör på läpparna och så hjälper jag till med kroppsspråk. Höj aldrig rösten och skrik aldrig till en person med hörapparater. Våra hörapparater förstärker ljudet.
  • Hörapparater är till stor hjälp, men mikrofonen i hörapparaten är riktad framåt och det är något som ni bland annat cyklister ska tänka på när ni cyklar om oss gående. Tio procent av svenskarna har nedsatt hörsel, så var tionde person ni cyklar om hör inte att ni kommer.

Ingen bakgrundsmusik

Bakgrundsmusik har vi inte med i det här programmet och anledningen är att vi med hörselnedsättning inte uppfattar talet när det är bakgrundsmusik. Och det är också därför jag inte hör någonting när vi är på restaurang och det spelas musik.”

Radioprogrammet ”Sommar i P1” med Björn Jakobson

 Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Relaterade nyheter

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...