Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-03-03">3 mars 2022</time>

Solidaritet med Ukrainas hörselskadade

Just nu går våra tankar till alla hörselskadade och döva som befinner sig mitt i krigets Ukraina eller på flykt därifrån. Barn och vuxna. Unga och gamla. 

I krig hamnar hörselskadade i en oerhört utsatt situation.

Det är svårt att få tag i eller ladda batterier till hörapparater och cochleaimplantat. En del har inte fungerande hjälpmedel. Kommunikationen haltar.

En del kan inte höra larm eller uppfatta varningar eller anvisningar. Många missar viktig information.

Europeiskt samarbete

Vi vill uttrycka vårt stöd och vår solidaritet med Ukrainas hörselskadade i denna svåra tid.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) håller kontakten med våra systerorganisationer i Europa för att tillsammans se till att människor med funktionsnedsättningar inte glöms bort när EU-länderna nu går in med stöd och hjälp till Ukrainas folk. Det handlar bland annat om att säkerställa att personer med funktionsnedsättning har tillgång till skyddsrum, mobilitet, medicin, hjälpmedel och andra grundläggande behov.

Viktig tillgänglighet

Hörselskadades Riksförbund är en av Europas största hörselskadeorganisationer. Som aktiv medlem i den europeiska hörselskadeorganisationen EFHOH har vi varit drivande i EUs arbete för ökad tillgänglighet i Europa och lyckats få igenom stora framsteg, tillsammans med andra organisationer.

Tack vare detta engagemang finns det i dag betydligt starkare krav på textkommunikation än för bara några år sedan. Det är framgångar som kan vara till stor praktisk hjälp för hörselskadade som är på flykt från död och förödelse i Ukraina.

Engagera dig!

HRF arbetar för att hörselskadade ska kunna känna sig trygga och delaktiga, i alla sammanhang. Genom att engagera dig som medlem i HRF kan du göra skillnad för hörselskadade både i Sverige och världen.

Välkommen som medlem! Du behövs. 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.