Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-03-03">3 mars 2022</time>

Solidaritet med Ukrainas hörselskadade

Just nu går våra tankar till alla hörselskadade och döva som befinner sig mitt i krigets Ukraina eller på flykt därifrån. Barn och vuxna. Unga och gamla. 

I krig hamnar hörselskadade i en oerhört utsatt situation.

Det är svårt att få tag i eller ladda batterier till hörapparater och cochleaimplantat. En del har inte fungerande hjälpmedel. Kommunikationen haltar.

En del kan inte höra larm eller uppfatta varningar eller anvisningar. Många missar viktig information.

Europeiskt samarbete

Vi vill uttrycka vårt stöd och vår solidaritet med Ukrainas hörselskadade i denna svåra tid.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) håller kontakten med våra systerorganisationer i Europa för att tillsammans se till att människor med funktionsnedsättningar inte glöms bort när EU-länderna nu går in med stöd och hjälp till Ukrainas folk. Det handlar bland annat om att säkerställa att personer med funktionsnedsättning har tillgång till skyddsrum, mobilitet, medicin, hjälpmedel och andra grundläggande behov.

Viktig tillgänglighet

Hörselskadades Riksförbund är en av Europas största hörselskadeorganisationer. Som aktiv medlem i den europeiska hörselskadeorganisationen EFHOH har vi varit drivande i EUs arbete för ökad tillgänglighet i Europa och lyckats få igenom stora framsteg, tillsammans med andra organisationer.

Tack vare detta engagemang finns det i dag betydligt starkare krav på textkommunikation än för bara några år sedan. Det är framgångar som kan vara till stor praktisk hjälp för hörselskadade som är på flykt från död och förödelse i Ukraina.

Engagera dig!

HRF arbetar för att hörselskadade ska kunna känna sig trygga och delaktiga, i alla sammanhang. Genom att engagera dig som medlem i HRF kan du göra skillnad för hörselskadade både i Sverige och världen.

Välkommen som medlem! Du behövs. 

Relaterade nyheter

 • 4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning
  Man med gula hörlurar framför datorn, med ansiktet bortvänt.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-05-02">2 maj 2022</time>

  4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning

  Nu får HRF drygt 4 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till projektet "Alla kan texta!". Målet är att göra autotextning till något av en folkrörelse i det offentliga Sverige, i samarbete med en rad kommuner, regioner, myndigheter, företag och andra aktörer.

 • Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI
  Äldre man med munskydd.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

  Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

  På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat. Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

 • ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

  ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”

  Regeringen måste "skyndsamt fatta beslut" om att bistå flyktingar från Ukraina med hjälpmedel, läkemedel samt rehabilitering och habilitering. Det skriver Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och åtta andra organisationer i ett brev till socialministern.